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heretofore appropriated in 1970 PA 199; namely, the funds appropriated
in 1970 PA 199 have lost their “state” character and are funds solely
under the control of the state housing development authority. As mentioned
in Monticello, supra, the expenditure of the funds in 1970 PA 199, &8
i$ not compulsory in nature, but rather is permissive. Therefore, no author-
ity exists for the purported reappropriation, transfer, and reversion of funds
appropriated by 1970 PA 199, §8. Section 11 of 1974 PA 238, having
no basis for implementation thereof, is unconstitutional in that it attempts
to control funds no longer subject to the authority of the legislature.

FRANK J. KELLEY,
7L[ / O Z‘o" . } Attorney General.

STATE CONSTRUCTION CODE: Authority of a city, village or town-
ship to exempt itself from application.

A city, village or township may only elect to exempt itself from the State
Construction Code Act and state construction code if the local ordinance
adopting a nationally recognized building codc is passed within 6 months
of the promulgation of the state construction code.

Once a city, village or township has elected to exempt itself from the
State Construction Code Act and the state construction code it cannot void
that election.

A city, village or township which has elected to exempt itself from the
State Construction Code Act and the state construction code is responsible
for the administration and enforcement of its codes and would not be
entitled to any of the State services provided in the Act.

Opinion No. 4843 October 28, 1974.

Honorable William Faust
State Senator

Capitol Building

Lansing, Michigan

You have requested my opinion with respect to several questions which
have arisen concerning the State Construction Code Act (1972 PA 230,
as amended by 1974 PA 180).'! Specifically, you ask:

“(1) Can a municipality adopt the State Code and, at a later date,
choose to exempt itself as provided by the Act?

*(2) Can a municipality choose to exempt itself from the State
Code, as provided by the Act, and then at a later date, choose to void
its exemption?

“(3) If a municipality choose(s) to exempt itself from the Code,
will the municipality reccive any of the State services as provided in
the Act? (i.e. services of the Attorney General in the case of a suit
brought against a municipality for enforcement of its own adopted
code.)”

L MCLA 125.1501 et seq.; MSA 5.2949(1) et seq.




REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 191

The applicable statutory provisions of the State Construction Code Act,
hereinafter referred to as the Act, provide as follows:

“Sec. 8. (1) This act and the code arc applicable throughout
the state except that a city, village, or township may elect to exempt
itself from this act and the code by adopting and enforcing a nationally
recognized model building code and other nationally recognized model
codes. A city, village, or township may make this election by the
passage of an ordinance adopting for it by reference or otherwise
without amendment a nationally recognized model building code and
other nationally recognized model codes. A city, village, or township
which elects not to be governed by this act and the code shall review
and update its codes at least once every 3 years by adopting without
amendment all changes thereto accepted by the bodies promulgating
the nationally recognized model codes. However, a city, village or
township adopting nationally recognized model codes may approve
amendments to those codes by ordinmance, The amendments shall
become effective 60 days after passage of the ordinance and 60 days
after a certified copy thercof is delivered to the commission, unless
the commnission determines after a public hearing that the codes, as
amended, do not adequately protect the health, safety, or welfare of
the pcople of the city, village, or township, or that the amendments
tend to unnecessarily increase construction costs or restrict the use of
new materials, products or methods of construction or provide prefer-
ential treatment to types or classes of materials, products or methods
of construction, or that the amendment obstructs the substantive
uniformity of building codes within a region or locality in the state.

*“(2) The state construction code or any of its sections shall go
into effect 6 months after its initial promulgation. The 6 month delay
provided herein does not apply to rules promulgated to implement
sections 19 and 21 and the requirements of barrier free design of
this act and code from which a city, village, or township may not
elect to exempt itself under subsection (1). The 6 month delay does
not apply to amendments to the code or any of its sections after the
initial promulgation. A city, village, or township which elects to
exempt itself from this act and the code may do so within 6 months
of the promulgation of the code in the manner provided in subsection
(1) except that any amendments it adopts at that time arc subject to
review by the commission as set forth in subsection (1) within 90
days after a copy of the adopted amendments is delivered to the
commission by certified mail with return receipt requested.

“(3) A city, village, or township which elects to exempt itself
from this act and the code is responsible for administration and
enforcement of its codes.”

In Chamski v Wayne County Board of Auditors, 288 Mich 238, 258;
284 NW 711 (1939), the Court said:

* ‘Statues should be so construed, if possible, as to give full effect
to every part and render no portion nugatory, every clause and word
being presumed to have some force and meaning.’”
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This rule was again stressed in King v Second Injury Fund, 382 Mich
480, 492: 170 NW2d 1 (1969), wherein the Court stated:

“In many decisions we have followed the rule of statutory construc-
tion as stated in 2 Sutherland, Statutory Construction (3d ed), § 4705,
p 339:

‘It is an elementary rule of construction that effect must be
given, if possible, to every word, clause and sentence of a statute.
A statute should be construed so that effect is given to all its
provisions, so that no part will be inoperative or superfluous, void
or insignificant, and so that one section will not destroy another
unless the provision is the result of obvious mistake or error.”

Applying these principles to your first question, as to whether a munici-
pality (i.e., city, village, or township) may adopt the State Code and at a
later date choose to exempt itself, it is my opinion that subsection 8(2) of
the Act, in clear and unambiguous language, provides that a city, village
or township may only exempt itself from the application of the Act and
the code if a local ordinance adopting a nationally recognized building
code is passed “within 6 months of the promulgation of the code.” There
is no provision in the statutec which permits a city, village, or township to
make an election after the 6 month period has expired. Had the legislature
intended that a later clection could be made, it could have easily stated
that intention by express statutory language. Indeed, if the legislature had
intended to permit an election after the 6 month period, it could have
accomplished this by omitting any reference to a 6 month time period.

This conclusion is further bolstered by the provision in subsection 8(2)
which delays the effective date of the code for 6 months to allow cities,
villages, or townships time to make an election between the State Code
and the adoption of a nationally recognized model building code of their
own choosing.

As additional evidence of the legislature’s intent to require adherence
to the 6 month time frame, Section 24 of the Act provides, in pertinent
part, as follows:

“Sec. 24. Until 6 months after promulgation of the code, construc-
tion regulations heretofore or hereafter adopted by a county, city,
village or township continue in effect unless repealed by local law
or ordinance. Thereafter, construction regulations adopted by a county,
city, village or township shall be deemed repealed and invalid, except
as provided in section 8. . . .”

In view of the suggestion in your first question that the local munici-
pality “adopts” the State Code, it is important to note that the State
Code js automatically applicable throughout the State unless a city, village,
or township elects to exempt itself within the 6 months period.

Your second question as to whether a municipality may exempt itself
from the Act and then later void its exemption is answered by the following
sentence in Section 24 of the Act, which provides:

“ . . Thereafter, construction regulations adopted by a county,
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city, village or township shall be deemed repealed and invalid, except
as provided in section 8. , . .”

It is clear that the legislature intended to prohibit the adoption of con-
struction regulations by a city, village or township after the 6 month period
has elapsed except for changes required to conform to its adopted national
code and amendments submitted to the Construction Code Commission
in accordance with Section 8 of the Act. Certainly the passage of an
ordinance by the governmental unit repealing all of its construction regula-
tions in an attempt to void an earlier exemption from the Act and State
Code would be contrary to Section 24, and under the express language
therein, would be deemed invalid. As previously stated, subsection 8(2)
permits one election by such local governmental unit to exempt itself from
the Act and code and this election must be made within the 6 month period
provided. Any other conclusion would frustrate the avowed purposes of
the Act to bring continuity and a degree of uniformity to the construction
regulations in this State and would create an undue hardship on the con-
struction industry which, in the event of a repeal of a locally adopted
national building code, would be required to conform to different require-
ments in the state construction code.

Accordingly, it is my opinion that in the absence of enabling legislation,
once a city, village, or township has elected to exempt itself from the Act
and the code in accordance with Section 8 of the Act it cannot then void
that election.

Your third and last question as to the availability of state services to a
municipality, which has elected to exempt itself from the Act and code
under Section 8 of the Act, is answered by subsection 8(3) of the Act,
which provides:

“A city, village, or township which elects to exempt itself from this
act and the code is responsible for administration and enforcement
of its codes.”

In my opinion, subsection 8(3) clearly provides that a city, village, or
township is responsibie for the administration and enforcement of its codes
if it elects to exempt itself from the Act and the code. Accordingly, such
local governmental unit would not be entitled to any of the State services
provided for in the Act in connection with the implementing the Act and
the code.

In summary, it is my opinion that each of the three questions posed is
answered in the negative.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




