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CONSTITUTIONAL LAW: Title to acts.

MORTUARY SCIENCE: Exemption from payment of license fees during
military service,

NURSES: Exemption from payment of license fees during military service.
STATUTES: Legislative intent.
STATUTES: Title to acts.

A title to an act is not constitutionally defective solely because it is broader
than the act itself.

Mortuary science licensees on active duty in the armed forces of the United
States, its auxiliaries or the merchant marine are not required to pay
license renewal fees during the period of their service.

Nurses on active duty in the armed forces of the United States, its auxili-
aries, the merchant marine or who are on war duty are not required te
pay license renewal fees during the period of their service.

The primary object of statutory construction is to ascertain the intent of
the legislature.

General terms used within an act are restricted in scope by the title of
the act.

Opinion No. 4835 December 20, 1974.

State Board of Nursing
1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

Board of Examiners in Mortuary Science
1116 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have asked if the State Board of Nursing and the Siate Board of
Examiners in Mortuary Science have the authority to waive payment of
license renewal fees by persons on active duty in the armed forces of the
United States. Your related questions regarding the administrative imple-
mentation of such a waiver need not be addressed herein as they raise no
material issue of law.

Your concern regarding liability for annual professional or occupational
license renewal fees was previously addressed by this office in OAG,
1945-1946, No 0-3618, p 374 (June 12, 1945). 1945 PA 189; MCLA
35.551 et seq.; MSA 4.1152(1) et seq., was therein interpreted to exempt
licensed dentists from the payment of annual registration fees while serving
in the armed forces. The act provides a like exemption for any petson
duly licensed to engage in any profession or occupation by this state or
who was registered in meeting the preliminary requirements for such
licensure upon entry into one of the designated services.

1945 PA 189, § I, supra, is the controlling legislation and provides as
follows:

“The status of any member of the armed forces of the United
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States, any auxiliary thereof, or the merchant marine or nurse, who
was duly licensed to engage in any profession or occupation by this
state, or was registered in meeting the preliminary requirements for
any such license, at the time of induction or entering into any such
service, shall remain unchanged and in full force and effect, without
further action on the part of any such person, until discharged or until
the leaving of any such service.” MCLA 35.551; MSA 4.1152(1)

As the language indicates, section 1 preserves the status of persons licensed
to engage in any profession or occupation and others registered to meet
the requirements for licensure without further action on their part during
the period of their active service in the designated categories. In order to
determine the scope of the exemption, reference must be made to the title
of 1945 PA 189, supra, which provides as follows:

“AN ACT relative to the status of members of the armed forces
of the United States, any auxiliary thereof, or the merchant marine,
or nurses or civilians on war duty, licensed to engage in any profession
or occupation by this state, or registered in meeting the preliminary
requirements for any such license.”

Members of the armed forces of the United States and auxiliaries thereof
or merchant marine are included within the title. The title also includes
nurses or civilians on war duty. However, the legislature chose not to
effectuate that part of the title which refers to civilians on war duty and

the legislature did not, in section 1, employ the qualifying words, *“on
war duty” in referring to nurses.

The omission of civilians on war duty from section 1 was not contrary
to constitutional requirements, specifically, Const 1963, art 4, § 24. A title
to an act is not fatally defective solely because it is broader than the
act itself. Boyer v Grand Rapids Fire Insurance Co, 124 Mich 455; 83
NW 124; 83 AS 338 (1900); Jasnowski v Judge of Recorder's Court, 192
Mich 139; 158 NW 229 (1916); Liberty Highway Co v Michigan Public
Utilities Comm, 294 F 702 (ED, 1923).

The omission of the words, “on war duty” in 1945 PA 189, § 1, supra,
in reference to nurses could generate a misunderstanding as to the scope
of the nursing exemption. As indicated in section 1, the exemption begins,
“at the time of induction or entering into any such service,” and protects
the individual “until discharged or until the leaving of any such service.”
Unless the words, “on war duty” modify the nurse exemption, reference
to entering or leaving such service would be meaningless as to them.
Moreover, the nurse exemption would apply to all nurses regardless of
where employed in contrast to the other exemptions which are restricted
to service for the federal government. It is settled law that the primary
object of statutory construction is to ascertain the intent of the legislature.
In achieving that purpose, words appearing in a statute are to be con-
sidered as applied to the subject matter and general scope and purpose
of the whole act. Whipple v Judge of Saginaw Circuit, 26 Mich 342
(1873). It is equally scttled that general terms used within an act are
restricted in scope by the titlc. Bissell v Wayne County Probate Judge,
58 Mich 237; 24 NW 886 (1885). Applying those rules of statutory
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truction to 1945 PA 189, § 1, supra, resolves all doubt as to the

cons
scope of the nurse exemption; it applies to murses on war daty upon their
ey leave the service. Of course,

‘ entry into such service and continues until th
nurses might otherwise qualify for the exemption by, for example, serving

on active duty in the armed forces of the United States.

Accordingly, in answer to your specific questions, the State Board of
Nursing and the Board of Examiners in Mortuary Science have not only
the authority but also a statutory duty to waive payment of license te-
newal fees by their licensees. Mortuary science licensees on active duty
in the armed forces of the United States, its auxiliaries or the merchant
marine are not required to pay license renewal fees during the period of

their service. Nurses on active duty in the armed forces of the United

States, its auxiliaries, the merchant marine or who are on war duty are
iod of their service.

not required to pay license renewal fees during the per

FRANK J. KELLEY,
Atstorney General.
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VETERANS: Michigan Veterans Facility.

CONSTITUTIONAL LAW: Durational residency requirements for ad-
mission to Veterans Facility.

The five-year durational residency requirement for admission to the
Michigan Veterans Facility is unconstitutional.

Opinion No. 4849 December 20, 1974
Mr. Joseph R. Sanson
Chairman, Board of Managers
Michigan Veterans Facility
3000 Monroe Avenue, N. W.
Grand Rapids, Michigan 49505

You have requested my opinion as to the validity of the five year
durational residency requirement contained in the statute governing the
operation of Michigan Veterans Facility. 1885 PA 152, §11, MLCA 36.11;

MSA 4.878 in pertinent part states:
“No applicant shall he admitted to the facility unless . . . he has
resided in the state of Michigan for at least five consecutive years
next preceding the date of his application for admission to the

facility.”

As a specific instance of a veteran seeking admission to the facility
you cited

without having fulfilled the durational residency requirement,
the case of a veteran who had entered the armed forces as a rtesident of
another state and had not resided in Michigan until being transferred
to the Veterans Administration Hospital in Ann Arbor. This veteran,

however, has indicated in his application for admission to the Michigan

Veterans Facility that his permanent address is in this state although the




