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PHARMACISTS: Dispensing Generically Equivalent Drug Products,
PHYSICIANS: Prescribing Generically Equivalent Drug Products.

A physician may prevent the dispensing of a generically equivalent drug
product by putting his handwritten statement: “Dispense as Written” or
“D.AW.” on the prescription. - :

Absent a request by a purchaser, a pharmacist may not dispense a generi-
cally equivalent drug product unless the prescriber uses a preprinted
preseription blank stating: “Another brand of a generically equivalent prod-
uct, identical in dosage, form and content of active ingredients, may be
dispensed”; and the prescriber does not write the initials “D.A.W.” in a
space or box adjacent to the statement.

A prescriber cannot direct that a prescription be .dispensed as written by
having prescription blanks preprinted in the following manner:

[1 Dispense as Written
?;;99_ [0 May Substitute Generically

Opinion No. 4839 February 5, 1975.

The Honorable Dale E. Kildee
The State Senate

State Capitol

Lansing, Michigan

and

Mr. Robert R. Eldredge
Executive Secretary

Board of Pharmacy

1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan

You have requested my opinion on two questions concerning 1974 PA
155, popularly referred to as the “Drug Substitution Bill,” an amendment
to the pharmacy act, 1962 PA 151; MCLA 338.1101 et seq; MSA
14.757(1) et seq. The first question requests clarification of the statutory
provisions under which a prescriber may prevent dispensing of a generi-
cally equivalent drug product by a pharmacist. The second question asks
whether a pharmacist may dispense a generically equivalent drug product
in the absence of a request by the purchaser.

1962 PA 151, supra, was recently amended by 1974 PA 155. Previous
to the amendment it was unlawful for a pharmacist to dispense, without
the prescribéer’s authorization, a different drug or brand of drug in place
of the drug or brand of drug ordered or prescribed. However, 1974 PA
155 amends 1962 PA 151, supra, and, in certain circumstances, a pharmacist
may dispense to a purchaser a generically equivalent drug product. This
result is achieved through two specific statutory changes. First, the defini-
tion of “substitute” at 1962 PA 151, § 1(u); MCLA 338.1101; MSA
14.757(1), formerly included dispensing, without the preseriber’s author-
ization, “. . . a different drug or brand of drug in place of the drug or
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brand of drug ordered or prescribed.” The act of substitution is punishable
as a misdemeanor offense under 1962 PA 151, § 17(1); MCLA 338.1117;
MSA. 14.757(17). The amending act deletes from 1962 PA 151, § 1(u),
supra, all reference to the phrase “or brand of drug,” thereby permitting a
pharmacist to dispense without the prescriber’s authorization a generically
equivalent drug product in place of the brand prescribed or ordered.
Second, having narrowed the definition of substitution, the legislature
then described the circumstances in which a pharmacist may legally dis-
pense a generically equivalent drug product in 1962 PA 151, § 14a;
MCILA 338.1114a; MSA 14.757(14a), as follows: ‘

“(1) When a pharmacist receives a prescription for a brand name
drug product, and the purchaser requests a lower cost generically
equivalent drug product, the pharmacist may dispense a lower cost
but not higher cost generically equivalent drug product if available
in the pharmacy, except as provided in. subsection (3). If a drug is
dispensed which is not the prescribed brand, ‘the prescription label
shall indicate both the name of the brand prescribed and the name of
the brand dispensed and designate each respectively. If the dispensed
drug does not have a brand name, the prescription label shall indicate
the generic name of the drug dispensed, except as otherwise provided
in section 14b.

“(2) If a pharmacist dispenses a generically  equivalent drug
product, unless the prescription purchase is covered by a ‘third party
pay contract’, the pharmacist shall pass on the savings in cost to the
consumer. The savings in cost is the difference between the wholesale
cost to the pharmacist of the 2 drug products.

“(3) The pharmacist shall not dispense a generically equivalent
drug product under subsection (1) of this section if
“(a) The prescriber, in the case of a prescription in writing
signed by the prescriber, writes in his own handwriting ‘dispense as
written’ or ‘D.A.W.’ on the prescription, or
“(b) The prescriber, having preprinted on his prescription blanks
the statement ‘another brand of a generically equivalent product,
identical in dosage, form, and content of active ingredients, may
be dispensed unless initialed D.A.W." writes the initials ‘D.A.W.?
in a space, box or square adjacent to such statement, or
“(¢) The prescriber, in the case of a prescription other than one
in writing signed by the prescriber, expressly indicates the prescrip-
tion is to be dispensed as communicated. _

“(4) A pharmacist may not dispense a drug product with a total
charge that exceeds the total charge of the. drug product originally
prescribed, unless agreed to by the purchaser.”” MCLA 338.1114a:
MSA 14.757(14a) ' '

As to the first question, you have asked whether the prescriber can
direct that a prescription be dispensed as written by having prescription
blanks preprinted in the following mannper:

' [0 Dispense as Written -
[ May Substitute Generically
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According to your question, the prescriber would then check the appro-
priate box and place his initials beside the box.

1962 PA 151, § 14a(3), supra, sets forth three procedures to be followed
if the prescriber desires to prevent the dispensing of a generically equivalent
drug product. First, the prescriber may write in his own handwriting the
words, “dispense as written” or the initials “D.A.W.” on the prescription.
Second, if the prescription blanks have the specific preprinted statement:
“Another brand of a generically equivalent drug product identical in dosage,
form and content of active ingredients may be dispensed unless initialed
D.AW.,” then the prescriber may place the initials “D.A.-W.” in a square
or box adjacent to the statement. Third, in the case of a prescription by
any means other than in writing, the prescriber may expressly indicate
that the prescription is to be dispensed as communicated.

By the terms of the statute, a pharmacist is prohibited from dispensing
a generically equivalent drug product only in the three situations described
above. Moreover, the statute makes no allowance for any other method
by which the prescriber can insure that the prescription will be dispensed
as written. Therefore, since the method that you propose is not in con-
formance with the statutorily recognized methods, in my opinion, a
pharmacist would not be prevented from dispensing a generically equivalent
drug product.

The second question requests my opinion as to whether a pharmacist
may dispense a generically equivalent drug product in the absence of a
request by the purchaser. 1962 PA 151, § 14a, supra, sets forth simply
and succinctly the circumstances in which a pharmacist may dispense a
generically equivalent drug product.

1962 PA 151, § 14a, supra, defines the circumstances in which a
patient may obtain and a pharmacist may dispense a generically equivalent
drug product. Subject to the sole exception contained in 1962 PA 151,
§ 14a(3) (b), supra, as explained below, 1962 PA 151, § 14a(l), supra,
set forth four conditions which must be met before a pharmacist may
dispense a generically equivalent drug product. First, the purchaser must
have a prescription which indicates a brand name drug product as being
prescribed. Second, the purchaser must request that a lower cost generically
equivalent drug be dispensed. Third, the generically equivalent drug
product must in fact have a lower total charge than the drug product
originally prescribed, subject to the exceptions set forth in 1962 PA 131,
§ 14a(4), supra, which allows the dispensing of a higher cost generically
equivalent drug product if the purchaser agrees to pay the higher total
charge. Fourth and finally, the prescriber must not have exercised the
power granted under 1962 PA 151, § 14a(3), supra, to mandate that the
prescription be dispensed as written.

However, each of the four conditions need not be present where, as
provided in 1962 PA 151, § 14a(3)(b), supra, the prescriber has a pre-
printed prescription blank which states: “Another brand of generically
equivalent drug product identical in dosage, form and content of active
ingredients may be dispensed unless initialed “D.A.-W.” In this situation,
no request by the purchaser would be deemed necessary. In effect, the



REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 25

preprinted statement directly authorizes the pharmacist to dispense a
geverically equivalent drug product and, thus, the pharmacist needs no
request by the purchaser. While the dispensing of a generically equivalent
drug product in response to a preprinted prescription form is not subject
to the lower cost guarantee found in 1962 PA 151, § 14a(l), supra, the
total charge of the drug product still may not exceed the total charge of
the drug originally prescribed as provided in 1962 PA 15 1, § 14a(4), supra.

Deviation from the express provisions of 1962 PA 151, § 14a, supra,
could result in both criminal and licensure action brought against the
offending pharmacist. The pharmacist may be prosecuted criminzlly under
1962 PA 151, § 23(2); MCLA 338.1123; MSA 14.757(23), which states
as follows:

“A person who violates sections 14a, . . . is guilty of a misdemeanor
and shall be fined not less than $100.00 nor more than $500.00.
MCLA 338.1123; MSA 14.757(23)

Moreover, the pharmacist is subject to possible adtion pursuant to 1962
PA 151, § 15(7); MCLA 338.1115; MSA 14.757(15), which states that
the Board shall have the power to revoke or suspend the license of any
person who shall have violated any of the provisions of this act or any
other acts enforced by this Board or any rules adopted by the Board.

Therefore, in my opinion, the response to your first question is that
the prescriber must follow one of the three specific statutory methods
found in 1962 PA 151, § 14a(3), supra, to prevent a pharmacist from
dispensing a generically equivalent drug product. As to your second
question, unless the prescriber has the preprinted statement on the pre-
scription blank: “Another brand of generically equivalent drug product
identical in dosage, form and content of active ingredients may be dis-
pensed unless initialed “D.A.-W.,” a pharmacist may not dispense a generi-
cally equivalent drug product absent a request from the purchaser.

FRANK I. KELLEY,
Attorney General.




