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PEACE OFFICERS: Concealed Weapons.
CONCEALED WEAPONS. Police Officers.
SHERIFFS: Appointment of Deputies.

A person with restricted appointment as a sheriffs deputy. must abide b?‘
the concealed weapon permit restrictions of the concealed weapons li-
censing board and may not carry a concealed weapon while off duty.

Opinion No. 4867 April 10, 1975.

Honorable Philip Mastin
State Representative

P. O. Box 119

Lansing, Michigan 48901

You have asked for my opinion regarding the following question:

“May sworn deputy sheriffs, having gun permits and deputy cards,
carry their weapons while off duty?”

Your request was accompanied by clarifying materials indicating that
your question pertains to members of Metropolitan Council No. 23,
American Federation of State, County & Municipal Employees, AFL-CIQ,
who are uniformed officers serving as park rangers employed with the
Huron, Clinton Authority. According to the materials, they possess deputy
cards and gun permits, both of which are restricted to one year while in
the uniform of the Huron Clinton Authority. They have also attended a
police academy.

The issuance of permits to carry concealed weapons is provided for by
1927 PA 372, § 6; MCLA 28.426; MSA 28.93, which states in part:

“(1) The prosecuting attorney, the sheriff and the director [of the
Michigan State Police], or their respective authorized deputies, shall
constitute boards exclusively authorized to issue licenses to applicants
residing within their respective counties, to carry pistols concealed
on the person and to carry pistols, whether concealed or otherwise,
in any vehicle operated or occupied by said applicants. The county
clerk of each county shall be clerk of such licensing boards, which
boards shall be known in law as ‘the concealed weapon licensing
board.” No such license to carry a pistol concealed on the person or
to carry a pistol, whether concealed or otherwise, in any vehicle
operated or occupied by the person applying for such license, shall
be granted to any person unless he is 18 years of age or over, a
citizen of the United States, and has resided in this state 6 months
or over, and in no event shall such license be issued unless the appli-
cation is first approved in writing by the township supervisor, when
the applicant resides in that part of the county not included within an
incorporated city or village, or by the commissioner or chief of police
or marshall when the applicant resides in an incorporated city or
village having an organized department of police, and unless it appears
that the applicant has good reason to fear injury to his person or
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property, or bas other proper reasons, and that he is a suitable person
to be so licensed, and in no event to a person who has been convicted
of a felony or confined therefor in this state or elsewhere during the
8-year period immediately preceding the date of such application or
has been adjudged ipsane unless he has been restored to sanity and
so declared by court order.”

It is to be noted that the. sheriff is by statute a member of the county
concealed weapons licensing board. ‘

1927 PA 372, § 12a, MCLA 28.432a; MSA 28.98(1) contains an
exemption for certain peace officers:

“§ection 6 does not apply to a peace officer of a duly authorized
police agency of the United States or of the state or any subdivision
thereof, who is regularly employed and paid by the United States or
the state or such subdivision, nor to a person regularly employed by
the state department of corrections and authorized in writing by the
director of corrections to carry a weapon concealed while in the
official performance of his duties or while going to or returning from
such duties . . .” [Emphasis added]

The carrying of a pistol without a license or, if licensed, carrylng in a
place or mannper inconsistent with restrictions upon such license is a
statutory felony under the provisions of 1931 PA 328 § 227; MCLA
750.227; MSA. 28.424, as follows:

“A person who shall carry a dagger, dirk, stiletto, or other dangerous
weapon except hunting knives adapted and carried as such, concealed
on or about his person, or whether concealed or otherwise in any
vehicle operated or occupied by him, except in his dwelling house or
place of business or on other land possessed by him; and a person
who shall carry a pistol concealed on or about his person, of, whether
concealed or otherwise, in a vehicle operated or occupied by him,
except in his dwelling house or place of business or on other land
possessed by him, without a license to carry the pistol as provided
by law or if licensed, carrying in a place or manner inconsistent with
any restrictions upon such license, shall be guilty of a felony, punish-
able by imprisonment in the state prison for mot more than 5 years,
or by fine of not more than $2,500.00.”

1931 PA 328, § 227, supra, does not apply “to any peace officer of a
duly authorized police agency of the United States or of the state or any
subdivision thereof who is regularly employed and paid by the United States
or the state or such subdivision . . .” 1931 PA 328, supra, § 231.

However, 1931 PA 328, § 227(a), supra, makes clear that not all
persons engaged in protecting the person or property of others may carry
pistols at all times. This section provides:

“Any person licensed in accordance with law to carry a pistol
because he is engaged in the business of protecting the person or

" property of another, except peace officers of the United States, the

state or any subdivision of the state railroad policement appointed
and commissioned under the provisions of Act No, 114 of the Public
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Acts of 1941, being sections 470.51 to 470.61 of the Compiled Laws
of 1948 or those in the military service of the United States, who
shall have a pistol in his possession while not actually engaged in the
business of protecting the person or property of another, except in
his dwelling house or on other land possessed by him, is guilty of a
felony. This section shall not be construed to prohibit such person
from carrying an unloaded pistol to or from his place of employment
by the most direct route.”

It is noteworthy that the language of the exception to the application of
the statutes concerning concealed weapons quoted above doss not extend
to all peace officers, but rather only to those of a “duly authorized police
agency of the United States or of the state or any subdivision thereof who
is regularly employed and paid by the United States or the state or such
subdivision.”

By virtue of having been deputized, are uniformed officers employed by
the Huron Clinton Authority peace officers within the statutory exception?

In People v Bissonette, 327 Mich 349, 356; 42 NW2d 113, 116 (1950),
‘the Court, referring to various state officers authorized, under some cir-
cumstances, tQ exercise the powers .of peace officers, stated:

“The authority of such officers appointed for certain purposes is
circumscribed by the statutory provisions: which also define their
duties.” :

The statutory provision for the appointment by a sheriff of deputies is
R.S. 1846, ¢ 14, § 70; MCLA 51.70; MSA 5.863, which reads:

“Each sheriff may appoint 1 or more deputy sheriffs at his pleasure,
and may revoke such appointments at any time; and persons may also
be deputed by any sheriff, by an instrument in writing, to do particular
acts, who shall be known as special deputies and each sheriff may
revoke such appointments at any time. No sheriff shall be responsible
for the acts, defaults and misconduct in office of any deputy sheriff.
Such appointed deputy or deputies, other than special deputies, before
entermg upon the duties of their office shall execute and file with
the county clerk an official bond running to the people of this state
in the amount of at least $2,500.00 as shall be prescribed by the
board of supervisors of the county . . .”

It has been held that the above statute gives the sheriff of each county
the power to prescribe the rules and regulations whereby employment as
a deputy may be continued, and that the sheriff may prohibit certain
deputies from carrying weapons while off duty. In Eaton County Deputy
Sheriffs Association v Eaton County Sheriff, 37 Mich App 427, 430; 195
NW2d 12 (1971), the court stated:

“We find that the exemption of peace officers from obtaining
licenses to carry concealed weapons in no way limits the power
inherent in the office of sheriff to promulgate rules and regulations
pertaining to the employment of deputies. MCLA. § 750.231 (Stat
Ann 1971 Cum Supp § 28.428) merely provides that §§ 224 and 227
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do not apply to peace officers. Therefore, the officers may carmy
concealed weapons without being guilty of a felony.”

“However, in our opinion, MCLA § 750.231 in no way limits the
power of the sheriff to make rules and regulations which, in his
opinion, improve the quality of law enforcement and increase the
safety of the citizens in the community.”

Thus, while the sheriff may prohibit deputies whom he employs from
carrying concealed weapons while off duty, they may carry concealed
weapons without being guilty of a felony because of their employment as
deputies. They remain police officers within the exception to the concealed
weapons statutes. -

While noting that the powers of peace officers have not been specifically
defined by the statute law of this state, the Court stated that the term
“peace officers” generally includes sheriffs and their deputies, constables,
marshals, members of the police force of cities, and other officers whose
duty is to" enforce and preserve the public peace. People v Bissonette,
supra, at 356.

But the status of uniformed officers serving as park rangers in the
employment of the Huron Clinton Authority differs from that of deputies
employed by the sheriff. The sheriff has yestricted their appointment to
“one year while in the uniform of the employment of the Huron-Clinton
Authority.”

I find that the sheriff has authority to so restrict his appointment of
.deputies. They serve at his pleasure and persons may also be deputed,
by an instrument in writing, to do particular acts. R.S. 1846, c. 14,
Section 70, supra.

Once out of uniform and off the job, uniformed officers serving as
park rangers for the Huron Clinton Authority may not exercise the powers
of a deputy sheriff nor can they be considered peace officers.

I, therefore, find that they do not fall within the statutory exception as
peace officers, must apply to the county concealed weapons licensing
board for a permit to carry a concealed weapon, and are limited by the
restrictions of such permits. , ‘

You indicate that the individuals in question have received permits to
carry a concealed weapon restricted to “one year while in the uniform
of the employment of the Huron Clinton Authority.”

It is my opinion, therefore, that individuals with restricted appointments
as sheriff’s deputies must abide by the permit restrictions laid down by
the concealed weapons licensing board and may not carry a concealed
weapon while off duty.

. FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




