£
750425, |
REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 67

LICENSES: Forensic Polygraph Examiner.

BOARD OF FORENSIC POLYGBAPH EXAMINER: Use of Psychologi-
cal Stress Evaluator.

A person is not required to be licensed as a forensic polygraph examiner
where he uses a psychological stress evaluator for purposes other than to
detect deception or verify truthfulness.

Opinion No. 4855 _ ' April 23, 1975.

Representative Harold J. Scott
State Capitol Building
Lansing, Michigan 48901

You have asked my opinion concerning the Forensic Polygraph Exam-
iners Act, 1972 PA 295; MCLA 338.1701 et seq; MSA 18.186(1) et seg.
Specifically you have asked:

‘ “l. May a person, whether engaged in law enforcement (both
public and private agencies), medicine, psychiatry or commerce, use
a psychological stress evaluator (PSE) as described above for the
purpose of ascertaining stress without a license from the State of
Michigan, if the conditions of Section 8 of the Act are met, i.e., if the
user does not purport to be able; or purport to offer or have avail-
able; or purport to or represent that he can or does offer the service
of; or advertise or represent that he can or does offer the setvice of;
detecting deception, verifying truthfulness or reporting a diagnostic
opinion regarding an individual’s deception or trutbfulness and, if
the user does not hold himself out as a polygraph examiner or refer
to himself by any terminology which would indicate or convey the
impression that he can or does purport to detect deception or verify
truthfulness through instrumentation; or use any of the technical
descriptive terminology peculiar to, or interchangeable with, the
administration of polygraph examinations, the interpretation thereof
or the detection of deception and verification of truthfulness resulting
therefrom?

“2. May a person (as defined in Question 1) use the psychological
stress evaluator (PSE) as described above for the purpose of ascer-
taining stress in an individual, if the user does not imply in any
manner written, oral or otherwise that he or she is licensed by the
State of Michigan as an examiner of detection of deception or verifi-
cation of truthfuiness under the Forensic Polygraph Examiners Act;
and the user specifically states that the test is not a detection of
deception or verification of truthfulness test under the Forensic
Polygraph Examiners Act; and the person otherwise meets the condi-
tions of Section 8 (as set forth in Question 1)?”

1972 PA 295 § 8, supra, which describes those persons within the
meaning of the act who are required to obtain a license from the State
Board of Forensic Polygraph Examiners, states:
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“A person, including city, county, or state employees, shall not use
or attempt to use any instrumentation or mechanical device for the
purpose of detecting deception, verifying truthfulness or reporting a
diagnostic opinion regarding either of these; purport to detect de-
ception or verify truthfulness through instrumentation or mechanical
devices: advertise or represent that he can or does offer the service
of detecting deception, verifying truthfulness ox reporting a diagnostic
opinfon regarding an individual's deception or truthfulness throug
instrumentation or mechanical devices; attempt to hold himself out
as a polygraph examiner or refer to himself by any terminology which
would indicate or convey the impression that he can or does purport
to detect deception or verify truthfulness through instrumentation;
or use any of the technical descriptive términology peculiar to, or
interchangeable with, the administration of polygraph examinations,
the interpretation thereof or the detection of deception and the verifi-
cation of truthfulness resulting therefrom without first securing a
license as provided in this act.”

This section clearly applies to all persons who hold themselves out as
being able “to detect deception or verify truthfulness through instru-
mentation.” Section 8 covers persons, including city, county or state
employees, who use *any instrumentation or mechanical device for the
purpose of detecting deception, verifying truthfulness or reporting a diag-
nostic opinion regarding either of these.”

It can be seen that if one does not hold himself out or refer to himself
as a user of a mechanical device for the purpose of verifying truthfulness
or detecting deception, he can still fall into the section 8 category by the
fact that he does use the device for the purpose indicated. Therefore, a
determination must be made, on a case by case basis, of whether the
person does in fact detect deception, verify truthfulness or report a diag-
nostic opinion regarding either of these. This must be done even when
the person does not purport or hold hirpself out as doing these things,
or even causes the impression that he is doing these things.

In order to further define those persons and purposes covered by 1972
PA 295, supra, it is to be noted that the express mention in a statute implies
exclusion of other similar things, Stowers v Wolodzko, 386 Mich 119; 191
NW2d 355 (1971). It has been stated by the Michigan Supreme Court
that:

«It is a general principle of interpretation that the mention of one
thing implies the exclusion of another thing; . . .7 Dave's Place Inc.
v Liquor Control Commission, 277 Mich 551; 555; 269 NW 594
(1936) !

It has further been stated:

«Under the legal maximum of construction that express mention
of one thing implies the exclusion of other similar things, there is
reason in the contention that, the act having expressly named certain
liens made subordinate, it by implication excludes others not men-
tioned, upon the presumption . that, having designated some, the
legislature designated all it was intended the act should include.””
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Marshall v Wabash Railway Co., 201 Mich 167, 172; 167 NW 19
(1918); 8 ALR 435. Sebewaing Industries v Sebewaing, 337 Mich
530; 60 NW2d 444 (1953)

Section 8 of 1972 PA 295, supra, tefers only to persons who use instru-
mentation or mechanical devices for the purpose of deteciing deception,
verifying truthfulness, or reporting a diagnostic opinion regarding either of
these. Applying the aforementioned principle and assuming that the subject
has given his or her consent, it appears that use of devices such as a
psychological stress evaluator solely to measure stress or anxiety, would
not be included in those activities covered by section 8. As 1972 PA 295,
§ 2 points out, the terminology one uses to describe his activity is mnot
determinative of the act’s application, and if a device is used for the
purpose of detecting deception, verifying truthfulness or for reporting a
diagnostic opinion regarding either of these, then the act will apply.

Therefore, it is my conclusion that 1972 PA 295, supra, was not intended
to cover the activity deseribed in your first question.

It should be noted, however, that a very narrow line separates the use
of mechanical devices for the purpose of measuring stress and the use of
such device to determine truthfulness. While the act does not apply to
persons who may use such equipment for the former purpose, it clearly
does apply to those who use it as a means of verifying truthfulness.

In answer to your second question, it will not matter what the person
implies or represents his activity to be. The question is: for what purpose
is the device being used, and therefore a represeniation that a person is not
using the device to verify truthfulness is not sufficient to avoid the operation
of 1972 PA 295, supra. Only when it is determined that a psychological
stress evaluator is not in fact being used for the purposes indicated in
section 8, will one fall outside the purview of the act.

FRANK. J. KELLEY,
Attorney General.




