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PHYSICTIANS AND  SURGEONS: Prescription of drugs by medical
students.

CONTROLLED SUBSTANCES LAW: Medical students prescribing
drugs.

A medical student, while performing the duties assigned to him in the
course of training, may draft an order for a drug for the approval and
authorization of a licensed practitioner. Before that order becomes a valid
prescription that can be filled by a pharmacist, a licensed practitioner
must complete the order in the manner required by the Controlled Sub-
stances Act.

Opinion No. 4901 September 25, 1975.

John R. Wilson, M.D., Secretary
Medical Practice Board

1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

As Secretary to the Medical Practice Board, you have requested an
opinion on whether medical students may prescribe controlled substances
and prescription drugs. Medical students, while sometimes referred to as
externs, should not be confused with “interns” or “residents,” who are
physicians in training who have graduated from an approved school of
medicine,

The Medical Practice Act, 1973 PA 185; MCLA 338.1801 el seq; MSA
14.542(1) et seq, reads in part:

“Sec.- 2. As used in this act:
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“(c) ‘Doctor of medicine’ means a graduate of a medical school
with a medical doctor’s degree.

“(d) ‘License’ or ‘license to practice medicine’, when not other-
wise qualified, means a license to practice medicine in this state

issued under section 6 or a license issued under section 8 or 9.”
MCLA 338.1802; MSA 14.542(2)

A license to practice medicine issued pursuant to sections 6, 8 or 9
requires that the applicant be a doctor of medicine as defined above. A
medical student, by definition, is not a doctor of medicine and subsequently
does not qualify for licensure under 1973 PA 183, supra,

“Sec. 16. (1) Under the circumstances described and subject
in each case to the limitations stated, the following persons are exempt
from licensure to practice medicine under this act:
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“(e) A student in training in a medical school approved by the
board while performing the duties assigned to him in the course of
his training.” MCLA 338.1816; MSA 14.542(16)
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As indicated above, a medical student is not licensed to practice medicine,
but merely qualifies for an exemption from the act while performing duties
assigned to him in the course of his training.

On the state level the dispensing and prescribing of habit forming drugs,
including controlled substances and prescription medications, are governed
by the pharmacy act, 1962 PA 151; MCLA 338.1101 er seq; MSA
14.757(1) et seq, and the Controlled Substances Act, 1971 PA 196; MCLA
335301 et seq; MSA 18.1070(1) et seq.

1962 PA 151, supra, authorizes licensed pharmacists to dispense habit
forming drugs or prescription drugs, but only pursuant to a prescription
issued by a licensed physician. Under the applicable portion of 1962 PA
151, supra, for the purpose of drug dispensation, “physician” and “prescrip-
tion” are defined as follows:

“Sec. 1. As used in this act:
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“(o) ‘Physician’ means a practitioner licensed to prescribe by
the law of this state. '
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“(r) ‘Prescription’ means an order for drugs or devices written
and signed, or transmitted by word of mouth, telephone, telegraph
or other means of communication, by a physician, dentist, or veteri-
parian . . .” MCLA 338.1101; MSA 14.757(1) (emphasis added)

1971 PA 196, supra, for the purpose of dispensing controlled substances,
defines “physician” by reference to the definition contained in 1962 PA
1351, supra. ,

1962 PA 151, §§ 19 and 18(5); MCLA 338.1119; MSA 14.757(19),
and MCLA 338.1118; MSA 14.757(18), govern the dispensing of habit
forming or harmful drugs and prescription medication:

“Sec. 19. A drug intended for use by man and which is a habit
forming drug or because of its toxicity or other potentiality for harm-
ful effect, or the method of its use, or the collateral measures necessary
to its use; is not safe for use except under the supervision of a practi-
tioner licensed by law to administer such drug shall be dispensed only
upon a written prescription of a practitioner licensed by law to ad-
minister such drug, . . .” (emphasis added)

Reading 1973 PA 185, supra, and 1962 PA 151, supra, together, a
medical student, because he does not hold a degree in medicine, can only
be regarded as taking a course of study leading to a degree as a doctor
of medicine in order to complete a rtequirement for licensure by the
Medical Practice Board. Therefore, a medical student is- still in the
process of meeting the requirements for board licensure, and a prescription
written by him would be an invalid order issued by an unlicensed practi-
tioner.

A medical student, while performing the duties assigned to him in the
course of training, may draft an order for a drug for the approval and
authorization of a licensed practitioner. Before that order becomes a valid
prescription and one that can be filled by a pharmacist, a licensed prac-
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titioner must complete the order in the manner required by 1962 PA 151,
§ 1(r), supra. The order then becomes the prescription of that licensed
practitioner.

A pharmacist who dispenses a drug pursuant to a written order of a
medical student, unless the order was, in addition, a prescription of a
licensed practitioner at the time it was filled, would be subject to disci-
plinary action by the Board of Pharmacy.

FRANK J. KELLEY,

Attorney General.
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COLLECTION AGENCIES:

A collection agency which confines its activities to soliciting and collecting
claims which arise out of commercial and business transactions need not
obtain a license pursuant te the Collection Practices Act.

Opinion No. 4887 September 26, 1975.

Representative Jelt Sietsema
94th District

House of Representatives
Lansing, Michigan 48901

You have asked whether commercial collection agencies must be licensed
pursuant to the Collection Practices Act, 1974 PA 361; MCLA 445.211
et seq; MSA 19.655(21) et seg. It is my understanding that the term
“commercial agencies,” which is referred to in your letter, are collection
agencies which only collect claims arising out of commercial or business
transactions. There is apparently a recognized dichotomy between collec-
tion agencies engaged in collecting accouats from businesses and those that
deal with accounts of individual consumers.

1974 PA 361, supra, § 4(1) provides:
“Except as hereinafter provided, a person shall not operate a

collection agency or engage in the business of a collection agency
without first applying for and obtaining a license from the director.”

Pursuant to the act, collection agencies are required to obtain a license
from the Department of Licensing and Regulation unless an exemption
applies.

The term ‘“collection agency” is defined by 1974 PA 361, supra, § 2(b)
as follows:

“As used in this act:
Wl

“(b) ‘Collection agency’ means a person directly or indirectly
engaged in soliciting a claim for collection or collecting or attempting
to collect a claim owed or due or asserted to be owed or due
apother. It includes a person who furnishes or attempts to furnish
forms or a written demand service represented to be a collection




