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CONSTITUTION OF MICHIGAN: Art 4, § 18. .’
WORDS AND PHRASES: “Bill” “Law,” “Act.”
CONSTITUTION OF THE UNITED STATES: Amendment.

Either house of the Michigan legislature may take action by voice vote
on the question of ratification of an amendment to the United States
Constitution.

Opinion No. 4882 . September 30, 1975.

Honorable Josephine D. Hunsinger
State Representative

The Capitol ‘
Lansing, Michigan 48901

You have requested that this office render an opinion on the legality of
the passage in the Michigan Senate of Senate Resolution GG, 1972, a
resolution to ratify the proposed amendment to the Constitution of the
United States relating to equality of persons regardless of sex. Specifically,
you have asked whether the fact that the resolution was adopted by voice
vote, rather than roll-call vote, vitiates the act of adoption.

US Const, art V, sets forth the manner in which amendments to the
United States Constitution shall be made. Under art V two-thirds of both
houses of Congress may propose an amendment to the Constitution, and,
if at least three-fourths of the legislatures of the several states ratify the
proposed amendment, the amendment becomes part of the United States
Constitution. Art V does not specify the manner in which state legislatures
must ratify a proposed amendment.

The Michigan Constitution of 1963, also, does not specify the manner
in which amendments to the United States Conpstitution must be ratified
by the legislature. There is no express constitutional provision requiring
the Michigan Legislature to ratify proposed constitutional amendments
to the United States Constitution by roll-call, as opposed to voice, vote.

Const 1963, art 4, § 18, provides in relevant part:

“Bach house shall keep a journal of its proceedings, and publish
the same unless the public security otherwise requires. The record of
the vote and name of the members of either house voting on any
question shall be entered in the journal at the request of one-fifth
of the members present. . . .”

This section clearly indicates that either house may take action by voice
vote as opposed to roll-call vote. Const 1963, art 4, § 19 and § 26, are
the only two constitutional provisions which expressly require that legis-
lative action may be taken by roll-call as opposed to voice vote. Art 4,
§ 19, deals with votes on elections and advice and consent and as a result
is not relevant to the issue involved in this opinion.

Art 4, § 26, provides in part:

“. .. No bill shall become a law without the concurrence of a
majority of the members elected to and serving in each house. On the
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final passage of bills, the votes and names of the members voting
thereon shall be entered in the journal.”

This constitutional provision is also not relevant to the issue involved in
this opinion because a resolution calling for a ratification of a proposed
amendment to the United States Constitution is not a “bill” within the
meaning of art 4, § 26. A reading of art 4, § 26, clearly indicates that
the provisions of this section apply only to the manmer in which laws of
the State of Michigan must be enacted.

This interpretation of art 4, § 26, is supported by the decision of the
Michigan Supreme Court in the case of Decher v Secretary of State, 209
Mich 565; 177 NW 388 (1920), which dealt with the issue of whether
ratification by the legislature of a proposed amendment to the United States
Constitution is subject to referendum. In reaching the conclusion that the
ratification was not subject to referendum, the Court discussed the status
of a vote by the legislature to ratify an amendment to the United States
Constitution, and concluded that such action does not constitute the
making of a “law” or an “act.” In so ruling the Court reasoned as follows:

“The action of the legislature in ratifying an amendment is not,
strictly speaking, a legislative act. It is but onme of several steps re-
quired to be taken to change the Federal Constitution. The congress,
or the States by petition, must first propose an amendment. In order
that it may become operative, it must receive the assent of the States
by ratification in the manner provided in article 5. How shall such
assent be expressed? By the adoption by the State legislature of a
joint resolution ratifying the amendment. The State thus participates
in the making of a nmew law simply by expressing its assent thereto
in the manner provided. It has not thereby enacted a law any more
than the President or governor does so by approving bills passed by
the congress or legislature.” p 3571

Because there is no express provision in the Michigan Constitution of
1963 which requires that amendments to the United States Constitution
be ratified by roll-call as opposed to voice vote, the Senate would have
been required to approve Senate Resolution GG, 1972, by roll-call vote
only if one-fifth of the members present had requested such a vote. The
Journal of May 22, 1974, indicates that the yeas and nays were not ordered
because onefifth of the Senators present did not vote in favor of having
the names recorded.

I am therefore of the opinion that the legality of the adoption of Senate
Resolution GG, 1972, is unaffected by the fact that the resolution was
adopted in the Senate by a voice vote rather than a roll-call vote because
neither the State nor Federal Constitutions require roll-call votes for such
legislative action.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




