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SUBDIVISIONS: Retroactivity of Subdivision Control Act of 1967,
STATUTES: Retroactivity. '
MUNICIPALITIES: Subdivision Controls.

A subdivision of land effectuated hefore the effective date of the Sub-
division' Contrel Act of 1967 may not be considered in calculating the
number of divisions of land permitted by the terms of the Act.

A municipality may permit partitioning of lots in a recorded plat into not
more than 4 parts subject to the limitation that, if the parcel is not served
by public water and sewer systems, the minimum width and area of the
resulting lots must conform to those of the Act.

Opinion No. 4893 October 3, 1975.

Mr. Peter J. Donlin

Attorney for Waterford Township
2893 Dixie Highway

Pontiac, Michigan 48053

You have requested an opinion concerning the implementation of the
provisions of the Subdivision Control Act of 1967, 1967 PA 288; MCLA
560.101 et seq; MSA 26.430(101) et seq. According to your letter, the
Oakland County Plat Board has refused to approve a lot division for the
sole reason that by including divisions made before J anuary 1, 1968, the
proposed division would exceed the number of divisions permissible under
the provisions of the Subdivision Control Act of 1967, supra, without the
necessity of filing a plat. Your question has been restated as follows:

Under the Subdivision Control Act of 1967, should subdivisions
effectuated before Jannary 1, 1968 be considered in calculating the
number of divisions permissible under the terms of the Act without
requiring the submission of a plat?

1967 PA 288, supra, § 293; MCLA 560.293; MSA 26.430(293), ex-
pressly provides that “This [subdivision control] Act [of 1967] shall take
effect on January 1, 1968.” Consequently, the Act was not effective before
January 1, 1968 and has no application to partitions or divisions made
before that date.

A letter opinion to representative Roy Smith dated December 19, 1967
discussed the inapplicability of the Subdivision Control Act of 1967 to
subdivisions created before January 1, 1968, which were controlled instead
by the Plat Act of 1929, 1929 PA 172; MCLA 560.1 et seq; MSA 26.431
et seq. The following relevant conclusions were reached in that opinion:

“The platting provisions of the subdivision control act of 1967 are
only applicable to subdivisions of land effected after the effective date
of that act as there is no express provision in the act making it
retroactive, nor does an intent of retroactive application follow from
necessary implication. Ramey v. Michigan Public Service Commission,
296 Mich 449 (1941), and Detroit Trust Company v. City of Detroit,
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269 Mich 81 (1934). To the contrary the plat act of 1929, which
contains similar platting provisions, will remain in effect until re-
pealed by the subdivision control act on its effective date. . .

L b * ‘

“ _ . [IIt is my opinion that if a proprietor of a tract of land can
establish that it was divided into 10-acre parcels for purposes of sale
prior to January 1, 1968, he is not subject to the plating requirements
of the subdivision control act of 1967 because such subdivision would
be effected before the effective date of that act.” [at p 2]

A- similar question was answered in a subsequent lefter opinion to
Senator William Faust, dated March 30, 1972, wherein the following obser-
vations were made:

“Both the Plat Act of 1929, supra, and Subdivision Control Act
of 1967, supra, permit the creation of up to four lots without a plat
having to be filed. You ask whether the creation of seven lots in the
manner described above (three within the exception under the original
legislation and four within the exception under the latter legislation)
is permissible. We hold that such practice is proper. There is nothing
in the latter Act which indicates that exempt lots under the former
Act must be considered when counting the number of divisions when
the latter Act is in effect.” [at p 2]

It is therefore clear that subdivisions created prior to the January 1, 1968
effective date of the Subdivision Control Act of 1967, supra, should not
be considered when applying the provisions of the Act to subdivisions made
after the effective date of the Act. Your question is answered in the
negative.

Your letter also makes reference tb § 263 of the Act; MCLA 560.263;
MSA 26.430(263), which reads as follows:

“No lot, outlot or other parcel of land in a recorded plat shall be
further partitioned or divided unless in conformity with the ordinances
of the municipality. The municipality may permit the partitioning or
dividing of lots, outlots or other parcels of land into not more than
4 parts; however, any lot, outlot or other parcel of land not served
by public sewer and public water systems shall not be further parti-
tioned or divided if the resulting lots, outlots or other parcels are less
than the minimum width and area provided for in this act.”

Thus, the municipality is empowered to vary the minimum restrictions
of the Act to the extent allowed by this section. Your letter, however,
gives no indication that the township ordinance imposes any conditions or
limitations differing from those in the Act itself. Consequently, the Sub-
division Control Act of 1967 affords no basis upon which the Oakland
County Plat Board may propetly refuse to approve the proposed sub-
division. ‘
- FRANK J. KELLEY,
) Attorney General.




