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TOWNSHIPS: Appointment of administrative assistants.
OFFICERS: Agreements extending beyond term.
CONSTABLES: Restriction of duties.

Where a public officer contracts for performance of personal or profes-
sional services, such a contract may not extend beyond the term of the
.officer who makes it,

The powers, duties and responsibilities of constables are established by
statute and cannot be restricted or limited by township officials.

Opinion No. 4898 October 24, 1975.

Honorable Thomas Guastello
State Senator

‘The Capitol

Lansing, Michigan 48901

You have sought my opinion concerning employment of certain town-
ship personnel. Restated, your questions are:

1. Can a township official elected for two years appoint an admin-
istrative assistant for a period of three years?

2. Can a township restrict the duties of an elected constable?

The term of office of township officials, except trustees, is two years.
1954 PA 116, § 362; MCLA 168.362; MSA 6.1362.

The authority of township officials to employ township officials for
any period of time is limited. In I OAG, 1955-1956, No 2091, p 325
(June 14, 1955), it was determined that a township has only that power
and authority prescribed by law or fairly implied therefrom. That opinion
concluded that a township could not create offices which are not authorized
by law and therefore the employment of an administrative assistant to
the supervisor was illegal upless the duties of that position were those of a
position otherwise authorized by statute and merely referred to by a
different name.

Applying the same principles, it was decided in I QAG, 1955-1956,
No 2459, p 79 (February 15, 1956), that a township could not employ
an agricultural agent because there was no statutory authorization to do so.

The township supervisor, in his capacity as assessor of the township,
is authorized to employ a clerk to assist him in those duties with the approval
of the electors of the township under the provisions of RS 1846, ch 16,
§ 61; MCLA 41.61; MSA 5.52. The township clerk is authorized to
appoint a deputy under the provisions of RS 1846, ch 16, § 69; MCLA
41.69; MSA 5.61. Statutory authorization for the appointment of a deputy
to the township treasurer is provided by 1893 PA 206, § 111; MCLA
211.111; MSA 7.165.

The statutes confer upon the incumbent officeholder the authority to
‘appoint a subordinate. When that person leaves office, the successor is
in turn vested with the authority under the statute to appoint a subordinate.
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If the prior officeholder were to agree'to allow his subordinate to continue
in his position beyond the termination of the officeholder’s term, then he
would be in a conflict with the express provisions of these statutes in that
he would be restricting the statutory authority of the successor. Therefore,
any agreement extending beyond the two-year term of the officeholder
‘would be ultra vires. 67 CIS “Officers” § 102c, p 370.

In view of the foregoing, your first question is answered in the negative.
Administrative assistants, to the extent authorized by statute, may not be
appointed for a period which would exceed the term of the officer making
the appointment.

Turning to your second question, the office of township constable is
created by statute, 1954 PA 116, § 358, as amended; MCLA 168.358;
MSA 6.1358, which reads in relevant part as follows:

“In every township there shall be a general November election im
each even numbered year at which there shall be elected by ballot the
following township officers: A supervisor, a clerk, a treasurer, 2
trustees, and at least 1 but not to exceed 4 constables, The order of
offices on the township portion of the ballots shall be the same as
the officers are here listed.

“The number of constables to be elected shall be determined by
the township board at least 6 months prior to the township election.
If no determindtion as to the number of comstables to be elected is
made by the township board, 2 constables shall be elected.”

In a letter opinion to Marquette County Prosecutor. Dale Ruohomaki
dated June 6, 1973, the question of a township’s authority to restrict and
eliminate the position of constable was discussed. That opinion pointed
out the above statutory language and stated:

“Furthermore, there is no authority, either in the state constitution,
statutes, or pursuant to the common law, which authorizes a town-
ship board to abolish the office of township constable.”

The duties of a constable are established in part bf statute, RS 1846,
ch 16, § 82; MCLA 41.82; MSA 5.74, which provides:

“Constables shall serve all warrants, notices and process lawfully
directed to them by the township board, or the township clerk, or
any other officer, and shall perform such other duties as are re-
quired of them by law.” '

In addition, it has been determined that constables may arrest for a
misdemeanor committed in their presence. OAG, 1952-1954, No 1563,
p 33 (September 3, 1952); OAG, 1957-1958, No 3293, p 217 (August 13,
1958). _

" These responsibilities were not created by township authorities and they
cannot be restricted by them. The constable must be permitted to ‘discharge
those duties and any others assigned to the position by law. Any additional
functions performed by the constable at the direction of the township offi-
cials which are not provided for by law but which may have come to be
associated with the position through established practice can, however, be
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eliminated. Nevertheless, in answer to your second question, a township
may not restrict the duties of the elected constable which have been
established by law. ‘
FRANK J. KELLEY,
Aftorney General.

vilozy. 2,

CONSTITUTIONAL LAW: Search and seizure.

CORRECTIONAL INSTITUTIONS: Search of resident’s room in cor-
rectional center.

Prison authorities may search and seize the person, papers, or effects of a
prison inmate without warrant since, in view of ‘the need to maintain
security and discipline, such conduct is not unreasonable. Despite the fact
that a resident at a corrections center enjoys greater liberty than a prisoner
mearcerated in a cell-block, he remains in the custody of the Department
of Corrections subject to its supervision, surveillance and control. There-
fore, correctional agents may subject him, his living quarters, and his
personal effects to inspection and search.

Opinion No. 4892 October 28, 1975.

Mr. Perry M. Johnson, Director
Department of Corrections
Stevens T. Mason Building
Lansing, Michigan 48913

You have asked my opinion on the following questions:

1. When the Corrections Commission designates the location of a
corrections center as a correctional facility does such a designation
by the Corrections Commission make a resident’s room in a correc-
tions center equivalent to a prison cell? :

2. Can it be searched for:

A. Contraband to be used in evidence of violation of center
rules in an administrative hearing?
B. Evidence of criminal activity to be used in court?

3. Obviously, center workers must routinely inspect the rooms of
residents. Does the observation of suspected evidence under such
circumstances provide ground for a search warrant if reported to police?

4. What is the situation if the agent were to effect the arrest of the
center resident in his room? Is he then entitled to search that room
for any evidence necessary to sustain center violation or an action in
a criminal court?

You state that utilization of hotels and other places of public accommo-
dation as corrections centers creates many situations in which the resident
is accused of wrongdoing and, with respect to which, a search of his room
could either clear or implicate him.




