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To similar effect is the provision of 29 USCA 848(a)(1)(B) that
financial assistance under the Act “will not result in the displacement of
currently employed workers (including partial displacement such as a
reduction in the hours of non-overtime work or wages or employment
benefits)”.

Therefore, it is clear that the usual civil service process must be followed
in filling positions with the township fire department even if funds under
the Comprehensive Employment and Training Act are available to com-
pensate civilian employees performing a similar function.

FRANK J. KELLEY,
76 (.9{ ; O/ / Attorney General.

COUNTIES: Lease to tenant of county property for a period longer than
commissioners’ term

A county board of commissioners may lease a county-owned building
determined to be excess to the needs of the county to a private individual
for a period Ionger than the commissioners’ terms of office.

Opinion No. 4938 January 30, 1976.

Hon. Dale E. Kildee
State Senator
Capitol Building
Lansing, Michigan

You have requested my opinion as to whether a board of commissioners
may lease a county-owned building to a private individual for a period
longer than the commissioners’ terms of office.

Pursuant to 1851 PA 156, § 11; MCLA 46.11; MSA 5.331, county
boards of commissioners are authorized to sell or lease county-owned real
estate. In addition, there is specific statutory authority which permits a
county to lease for a period of years, not exceeding 30 years, aeronautical
facilities, or real property acquired or set apart for that purpose, provided
that “the public [is] not deprived of its rightful, equal and uniform use
thereof.” 1945 PA 327, § 133; MCLA 259.133; MSA 10.233.

A lease being a contract, the general rule with respect to ‘the power
of county boards of commissioners to enter into contracts which extend
beyond their term of office, is set forth in 56 Am Jur 2d, Municipal
Corporations, § 154, pp 206-209, which provides:

*, . . Thus, where the contract involved relates to governmental
or legislative functions of the [board], or involves a matter of dis-
cretion to be exercised by the [board] unless the statute conferring
power to contract -clearly authorizes the [board] to make a contract
extending beyond its own term, no power of the [board] so to do exists,
since the power conferred upon municipal [boards] to exercise legisla-
tive or governmental functions is conferred to be exercised as often as
may be found needful or politic, and the [board] presently holding
such powers is vested with no discretion to circumscribe or limit or
diminish their efficiency, but must transmit them unimpaired to their
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successors. But in the exercise of the business powers of a municipal
corporation, the municipality and its officers are controlled by no
such rule, and they may lawfully exercise these powers in the same
way, and in their exercise the municipality will be governed by the
same rules which control a private individual or 2 business corpora-
tion under like circumstances. Under this distinction, it is generally
held that a municipal [board] may contract for water supply, street
lighting, gas supply, etc., and bind subsequent boards, such contracts
being made in the exercise of the [municipality’s] business or proprietary
powers, although a contract of this kind must be reasonable in the
length of time for which it is to extend. The [board] may lease its
property for a term extending beyond the term of the council, or it
may lease property from others. . ..

LEE N

.. Thus, 1t is held that such a board cannot contract in reference
to matters which are personal to their successors. But if a board of
county commissioners has express power to make a particular con-
tract at any time during its term of office, a contract made by such
board, in accordance with the law, a short time before the expira-
tion of its term of office is not contrary to public policy and, in the
absence of fraud, is valid and binding upon an incoming board of
commissioners, although it extends far into their term of office. The
ground for this rule is that a board of county commissioners is a
continuously existing corporation, and, consequently, while the per-
sonnel of its membership changes, the corporation continues un-
changed. Since its contracts are the contracts of the board and not
of its members, it follows that those contracts extending beyond the
term of service of its then members are not invalid, for that reason.”

Therefore, in response to your question, a county board of commissioners
may lease a county-owned building which has been determined to be
excess to the needs of the county to a private individual for a period
longer than the commissioners’ terms of office. See OAG, 1948-1949,
No 242, p 258 (April 18, 1948).

1(,020z.2

MOBILE HOMES: Residential Builders Maintenance and Alteration
‘ Contractors Licensing Act

RESIDENTIAL BUILDERS: Mobile homes

WORDS AND PHRASES: “Residential property”
SRR “Mobile homes”

A person who; for consideration, undertakes with another to repair or
alter a mobile home, including set-up and connections with plumbing and
electricity, is required to be licensed under the residential builders main-
tenance and alteration contractors licensing act.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,




