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TOWNSHIPS: Firemen and policemen civil service
CIVIL SERVICE: Township firemen and policemen
FEDERAL AID: Comprehensive employment and training act

A township that has adopted civil service for its fire department may not
employ a civilian as a full-time member of the township fire department
who has not been hired through the civil service process.

Persons  employed by a township pursuant to the provisions of the com-
prehensive employment and training act of 1973 may not displace em-
ployees currently employed by the township.

Opinion No. 4928 January 30, 1976.

Honorable Kirby Holmes
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan 48901

You have sought my opinion concerning the Jegality of a township employ-
ing a civilian to perform duties previously dlscharged by a member of a
township fire department operated under the provisions of 1935 PA 78;
MCLA. 38.501 er seq; MSA 5.3361 et seq. From information in your letter
and its enclosures, the question may be stated:

May a township employ a civilian who is not a member of the
township fire department hired through the civil service process
established by 1935 PA 78; MCLA 38.501 et seq; MSA 5.3361 et seq,
to fill a position as a “fire department dispatcher”, a function that
had been performed by firemen?

1935 PA 78, supra, § 7 provides:

“On and after the date this act takes effect, appointments to and
promotions, in all paid fire and/or police departments of cities, villages
or municipalities of any population whatsoever shall be made only
according to qualifications and fitness to be ascertained by examina-
tions, which shall be competitive, and no person shall be appointed,
reinstated, promoted or discharged as a paid member of said depart-
ments regardless of rank or position, in any fire or police department
of any city, village or municipality in the state of Michigan, in any
manner or by any means other than those prescribed in this act.”

This section has been interpreted and applied in a number of formal
opinions of the Attorney General. In II OAG, 1958, No 3092, p 22
(January 22, 1958), advice was sought concerning the estabhshment in a
city covered by the Act of the positions of chief of the police department
and chief of the fire department which were to be outside the classified
service. After quoting the foregoing section, the opinion stated:

“It 1s clear from 'this section that after the adoption of the pro-
visions of Act 78, any new appointment or promotion of a member of
the police or fire department of a city must be made in the manner
prescribed by the act, ‘regardless of rank or position.” . . . .” [p 22]
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The opinion went on to state that even though the position had never
before existed,

“. . . if such positions are created now or at any time in the future,
they must be included under the civil service system of your municipal-
ity. .. .” [pp 22-23]

An attempt to appoint members of a regional shopping center police
or internal security department as special police officers of a municipality
was held to be invalid by OAG, 1963-1964, No 4008, p 26 (February 19,
1963). It was determined that 1935 PA 78, supra, could not be circum-
vented by the fact that the private officers were not paid by the city, since

[

. the legislature did not contemplate an evasion of the spirit
of the act through the appointment of special policemen to exercise
the full powers of arrest and authority of regular city policemen
within certain areas of the city through the device of private em-
ployment. . . .” [p 28]

Two unpublished letter opinions have also dealt with a similar question.
In a letter opinion to Representative Joyce Symons dated February 25,
1970, it was stated that a city could not create the position of “ordinance
warden” to give policemen’s duties to an employee outside the provisions of
1935 PA 78. A letter opinion to Representative Warren (Goemaere dated
September 6, 1972 concluded that “reserve police officers” who usually
served in a limited capacity without compensation “are included within
the mechanism of the act”. [p 3]

In view of these decisions, it is my opinion that, if a new employee is
to be charged with responsibilities essential to the operation of the fire
department, that employee must be selected in accordance with 1935
PA 78, supra. No attempt to disguise the position by changing the job
description can be used to evade the provisions of the act.

Information furnished with your lefter suggests that the civilian em-
ployees whom the township proposes to hire to replace members of the
fire department will be compensated with funds received from the federal
government under the provisions of the Comprehensive Employment and
Training Act of 1973, 29 USCA 801 et seq. This fact has no bearing on
the question in that the civil service process established by 1935 PA 78,
supra, cannot be .circumvented regardless of the source of the funds to
compensate the employees.

It should also be noted that the Comprehensive Employment and Training
Act, supra, was 'not intended to displace present employees or to preempt
current positions.

In the establishment of a program under the Act, an eligible unit of
government is requxred by 29 USCA 845(c)(8) to provide:

“assurances that no funds received under this subchapter will be
used to hire any person to fill a job opening created by the action
of an employer in laying off or terminating the employment of any
regular employee not supported under this subchapter in anticipation of
filling the vacancy so created by hiring an ‘employee to be supported
under this subchapter;”
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To similar effect is the provision of 29 USCA 848(a)(1)(B) that
financial assistance under the Act “will not result in the displacement of
currently employed workers (including partial displacement such as a
reduction in the hours of non-overtime work or wages or employment
benefits)”.

Therefore, it is clear that the usual civil service process must be followed
in filling positions with the township fire department even if funds under
the Comprehensive Employment and Training Act are available to com-
pensate civilian employees performing a similar function.

FRANK J. KELLEY,
76 (.9{ ; O/ / Attorney General.

COUNTIES: Lease to tenant of county property for a period longer than
commissioners’ term

A county board of commissioners may lease a county-owned building
determined to be excess to the needs of the county to a private individual
for a period Ionger than the commissioners’ terms of office.

Opinion No. 4938 January 30, 1976.

Hon. Dale E. Kildee
State Senator
Capitol Building
Lansing, Michigan

You have requested my opinion as to whether a board of commissioners
may lease a county-owned building to a private individual for a period
longer than the commissioners’ terms of office.

Pursuant to 1851 PA 156, § 11; MCLA 46.11; MSA 5.331, county
boards of commissioners are authorized to sell or lease county-owned real
estate. In addition, there is specific statutory authority which permits a
county to lease for a period of years, not exceeding 30 years, aeronautical
facilities, or real property acquired or set apart for that purpose, provided
that “the public [is] not deprived of its rightful, equal and uniform use
thereof.” 1945 PA 327, § 133; MCLA 259.133; MSA 10.233.

A lease being a contract, the general rule with respect to ‘the power
of county boards of commissioners to enter into contracts which extend
beyond their term of office, is set forth in 56 Am Jur 2d, Municipal
Corporations, § 154, pp 206-209, which provides:

*, . . Thus, where the contract involved relates to governmental
or legislative functions of the [board], or involves a matter of dis-
cretion to be exercised by the [board] unless the statute conferring
power to contract -clearly authorizes the [board] to make a contract
extending beyond its own term, no power of the [board] so to do exists,
since the power conferred upon municipal [boards] to exercise legisla-
tive or governmental functions is conferred to be exercised as often as
may be found needful or politic, and the [board] presently holding
such powers is vested with no discretion to circumscribe or limit or
diminish their efficiency, but must transmit them unimpaired to their




