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“We hold that a municipality has the discretionary authority to
indemnify a police officer for the expenses he has sustained in the
successful defense to criminal or civil charges which arose out of and
in the scope and course of his employment for the municipality. . . .”

Applying the Messmore rule, it is my opinion that a public officer may
be indemnified for legal expenses in defense of a legal action alleging
wrongful conduct by him where he acted in good faith in discharging his
official duties, assuming there are appropriate available funds for this
purpose,

FRANK 1. KELLEY,

—7(0 OT?Z'L{ - } Attorney General.

.

FUTURE ESTATES OR INTERESTS:
Duration of possibilities of reverter and rights of re-entry

DEEDS AND CONVEYANCES:
Duration of pessibilities of reverter and rights of re-entry

RAILROADS:  Rights of way

Pursuant to 1968 PA 13, title to a railroad “right of way” held in fee subject
to a right of re-entry for condition broken or a possibility of reverter, may
ripen into title in fee simple absolute if the specified contingency does
not occur within thirty (30) years after creation of the terminable interest
unless the right of termination has been preserved by recording of requisite
notice under the statute.

Opinion No. 4949 March 24, 1976.

The Honorable John F. Toepp
State Sepator

The Capitol Building

Lansing, Michigan 48901

You have requested my opinion concerning the application of 1968 PA
13; MCLA 554.61 et seq; MSA 26.49(11) er seq, to land in which a rail-
road corporation has, for railroad purposes, acquired from a private party
the following terminable interest:

(a) a fee subject to right of re-entry for condition broken; or,

(b) a fee subject to possibility of reverter.

1968 PA 13, supra, provides that an interest in _‘réa]_. property subject to
termination by a provision in a conveyance or other instrument of title,
is freed from any right of termination if the specified contingency does not
occur within thirty (30) years after creation of the terminable interest.

1968 PA 13, supra, § 4, however, provides: -

“This act does not apply:

(a) To a lease for a term of years.

(b) If the specified contingency must occur, if at all, within the
period of the rule against perpetuities.



REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 351

(¢) If the terminable interest is held for public, educational, re-
ligious or charitable purposes.

(d) If the terminable interest is created in a conveyance from the
United States of America, the state or any agency or political sub-
division of either of them.”

It is my opinion that terminable interests acquired by a railroad corpo-
ration are not excluded from operation of the act by 1968 PA 13, § 4,
supra. In other words, title to a railroad “right of way"! held in fee subject
to a right of re-entry for condition broken or a possibility of reverter may
ripen into title in fee absolute, no longer subject to termipation, if the
contingency specified does not occur within thirty (30) years after the
creation of the terminable inferest. :

The purpose of 1968 PA 13, supra, is to extinguish conditions and re-
versionary interests that impair the marketability of title long after-the
grantor’s benefit from performance of the condition has expired.

In the case of a railroad “right of way” conveyed prior to September 18,
1931,2 the occurrence of the specified contingency (e.g. abandonment)
would result in either:

(a) a right of re-entry accruing to the grantor or his then living
heirs; or

(b) an automatic reverter of title to the grantor or his then living
heirs.

The right of re-entry or reverter of title in such cases would not accrue
to the benefit of the owner of a parcel adjacent to the abandoned railroad
right of way unless by happenstance, the grantor or his heirs own such
parcel on the date of abandonment,

Recognizing that most railroad lines In this State were constructed
decades ago, title to rights of way upon abandonment of a rzailroad (in the
absence of 1968 PA 13, supra) would vest, or rights of entry accrue to
individuals whose present whereabouts are unknown or the heirs of indi-
viduals long since deceased whose identity and whereabouts cannot be
ascertained. The resulting impairment of marketability or alienability of
title is precisely what 1968 PA 13, supra, secks to avoid.

1 therefore conclude that it was not the intention of the legislature to
except railroad rights of way from the curative provisions of 1968 PA 13,
supra.

It should be noted, however, that pursnant to 1968 PA 13, supra, § 5:

“A right of termination may be preserved by the recording, within
a period of not less than 25 nor more than 30 years after creation of

1 “Right of ‘way” as nsed in this opinion refers only to land in which a rail-
road corporation has acquired a determinable or conditional fee interest, i.e.,
not 1o easements.

2 “Attempted inter vivos alienation of either a right of entry or a possibility
of reverter, created prior to September 18, 1931, extinguishes such interest, but
such interests are descendible, may be released to the holder of the possessory
estate and, if held in conjunction with a reversion, may be transferred with
the reversion.” Michigan Land Title Standards (3rd Ed) (1975) Standard 9.11.
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the ‘terminable interest or within 1 vear after the effective date of
this act, whichever is later, of a written notice that the owner of such
right of termination desires to preserve the same, such notice to be
recorded in the register of deeds office of the county where the real
property subject to such right of termination is located. Such notice
shall be verified by oath, shall describe the land involved and the
nature of such right of termination, including the specified contingency,
and shall state the name and address of the owner of such right of
termination. ‘The recording of such notice shall operate to preserve
such right of termination from the operation of this act for a period
of 30 years from the date of recording of such notice.”

FRANK J. KELLEY,

7 (p o;z-ﬁ/, Z, Attorney General.

INCOMPATIBILITY OF OFFICE: Sheriff/county political party execu-
tive committee treasurer

A county political party executive committee treasurer does not hold a public
office; it is therefore not incompatible for a person to simultaneously serve
as sheriff and county political party executive committee treasurer.

Opinion No. 4969 March 24, 1976.
Hon. Richard J. Allen Hon. Epnest W. Nash

State Senator : State Representative

Capitol Building Capitol Building

Lansing, Michigan Lansing, Michigan

You have both requested my opinion as to whether it is incompatible
for a county sheriff to simultaneously serve as a county political party
executive committee treasurer.

Const 1963, art 7, § 6 provides:

“The sheriff may be required by law to renew his security periodi-
cally and in default of giving such security, his office shall be vacant.
The county shall never be responsible for his acts, except that the
board of supervisors may protect him agaipst claims by prisoners for
unintentional injuries received while in his custody. He shall not hold
any other office except in civil defense.” [Emphasis added]

In the case of People v Freedland, 308 Mich 449; 14 NW2d 62 (1944),
the Michigan Supreme Court considered the meaning of the terms “office”
and “public office,” stating:

‘“‘A public office is the right, authority and duty, created and con-
ferred by law, by which for a given period, either fixed by law. or
enduring at the pleasure of the creating power, an individual is in-
vested with some portion of the sovereign functions of the govern-
ment, to be exercised by him for the benefit of the public. The indi-
vidual so invested is a public officer.’ '



