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a particular office. Because the recall process atiempts to directly counter-
mand the expressed intention of the people, certain restrictions not applicable
to the initiative process, such as the 90-day limitation on signatures, are not
unreasonable.

The 90-day limitation applicable to signatures on a referendum petition
which is the subject of your second question is found in Const 1963, art 2,
§9:

“The people reserve to themselves the power . . . to approve or reject
laws enacted by the legislature, called the referendum. ... The power
of referendum does not extend to acts making appropriations for state
institutions or to meet deficiencies in state funds and must be invoked
in the manner prescribed by law within 90 days following the final
adjournment-of the legislative session at which the law was enacted. . . .”

Inasmuch as the 90-day restriction is imposed by the Constitution itself, it
is manifest that the restriction is constitutional. As was noted previously,
the 180-day restriction on signatures on initiatory petitions was deemed to
violate the State Constitution. It is only when a part of the State Constitu-
tion is held to conflict with a provision of the United States Constitution
that a state provision will be struck down as unconstitutional,

Therefore, to answer your questions, it is my opinion that the 90-day
requirement as it applies to signatures on both recall and referendum peti-

tions is constitutional.
FRANK J. KELLEY,

’7(0 O L// (7, Z . Attorney General.

TAX ASSESSMENTS: Distribution of money received by rounding out
state equalization factor.

The “excess of roll” that results from the rounding out of the total au-
thorized millage belongs to the contingent fund of the township. However,
the rounding out of state equalized valuations of assessed property must
be shared by the taxing authorities in proportion to their percentage of
the total tax levy.

Opinion No. 5000 April 19, 1976.

Mr. Robert E. Guenzel
Corporation Counsel
Washtenaw County Building
Ann Arbor, Michigan 48107

You have requested my opinion concerning the following question:
“What is the proper distribution between various units of govern-
ment at tax settlement time of excess money received because a local
unit of government rounds up its state equalization: factor.”

It is your position, shared by the Local Audit Division of the Michigan
Department of Treasury: ‘ ' _
L% % ¥ that any excess funds collected by the rounding up of the
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state equalization factor should be divided proportionately between the
various units of govermment who collect taxes.”

In other words, it is your opinion, and that of the Department of Treasury,
that any excess funds resulting from the rounding-up of state equalization
factors belong to the tax-levying units of government in proportion to their
share of the total tax levy. '

You have attached to your letter an opinion dated July 23, 1971, rendered
to the Michigan Township Association by their counsel, which holds to the
contrary by concluding that such “excess” belongs to the contingent fund of
the township, i.e., the unit of government which collects the property taxes
for itself, the county, and the schools. This 1971 opinion reaches that result
by characterizing the excess funds resulting from the rounding-up of state
equalization factors as an “excess of roll.”

Section 39 of the General Property Tax Act, MCLA 211.39; MSA 7.80,
provides that

“* % * For the purpose of avoiding fractions in computation, the
assessor may add to the amount of the several taxes to be raised not
more than %2 of 1% . The excess shall belong to the contingent fund of
the township, city, or village, except that in a city where, by special
provision, county taxes are now collected by the county treasurer, the

excess of county taxes shall belong to the contingent fund of the county.
E I I 31

By way of illustration, if the total taxes to be collected for township, school
and county purposes aggregate 54.82 mills, the assessor may, “for the pur-
pose of avoiding fractions in computation,” compute the property tax by
applying 55 mills to the state equalized valuation of individual properties.
The “excess” generated by the difference between 55 mills and 54.82 mills
(.18 mills) belongs, in the normal case, to the contingent fund of the tax-
collecting unit, i.e., the township or city. These funds (generated by the .18
mills) are known as *excess of roll.”

Since the landmark decision of Pittsfield School District v Washtenaw
County, 341 Mich 388; 67 NW2d 165 (1954), it has been universally ack-
nowledged that millages must be levied against the state equalized value of
property. The state equalized value of property, being fixed at and constitu-
tionally limited to 50 percent of true cash or market value, is derived from
county and state equalization proceedings. County equalization is designed
to establish the aggregate value of taxable properties within every assessing
district in the county at an identical proportion of true cash value. State
equalization is designed to establish an aggregate value of taxable property
within each county of the state at an identical 50 percent of true cash value.

In accomplishing the constitutionally-mandated uniformity, equalization
adds amounts to assessing districts and counties which have failed to achieve
uniform assessment at 50 percent of true cash value. These adjustments are
spread back upon the assessed value of individual properties within an
assessing district by the use of “equalization factors.” Illustratively, if a
township assesses at an exact 40 percent of true cash value, it would be as-
signed a state equalization factor of 1.25. Multiplication of every assess-
ment (which ideally would be the mathematical equivalent of 40 percent of
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true cash value)} by this factor of 1.25 would result in a state equalized value
for every property at 50 percent of true cash valhe.

Local assessment levels are seldom at an exact 40 percent or 25 percent.
They are more likely to be at 39.87 or 24.89 percent of true cash vahte.
Consequently, the state equalization factor generally has several digits.

The statutorily approved Assessor’s Manual® contains the following illus-
tration in Chapter XVI, page 28:

“Example to Determine State Equalization Factor for Real or Per-
sonal Property
State Equalized Value of Twp/City(Real Property)
Assessed Value of Twp/City (Real Property) -
$2,818,770(Real)
$1,293,950(Real)

Factor

= 2.17842266

or 2.1784227
or 2.178423  (always round up the last digit)

or 2.17843

or 2.1785 The same procedure is used
or 2,179 for Personal Property”

or 2.18 .

It being the duty of all assessing officials to use the Assessor’s Manual in
preparing assessments, a township or city with a state equalization factor of
2.17842266 would determine the state equalized value of individual property
within the unit by multiplying its assessed value by a factor of 2.18. The
product of this multiplication would have to be “clearly set forth” upon the
tax roll and the tax statement sent to the taxable owner. 1893 PA 206,
§ 24b; MCLA 211.24b; MSA 7.24(2). The actual property tax would
result from multiplying this state equalized value by the total permitted
millage levy (which includes the “excess of roll”).

I have indicated earlier in this opinion that the total millage levy of 54.82
would allow, pursuant to § 39 of the General Property Tax Act, an actual
levy (including “Excess of roll”) of 55 mills. Assuming an assessed value
of $10,000.00, and a mathematically-exact state equalization factor of
2.17842266, the state equalized value of that individual property or its tax
base would amount to $21,784.23, However, by virtue of Chapter XVI of
the Manual, the state equalized value of that property is generally shown on
the tax roll and tax statement as $21,800.00. The hypothetical 55 mills is
consequently multiplied by a state equalized value of $21,800.00 and the
result ($1,199.00) is the total tax upon that property. If the mathematically
exact state equalized value of $21,784.23 had been multiplied by 55 mills,

1 MCLA 211.721; MSA 7.40 provides:

“Beginning with the tax assessing year 1963, all assessing officials, whose
duty it is to assess real or personal property on which real or personal property
taxes are levied by any taxing umit of the state, shall use only the official
manual or manuals, with their latest supplements, as prepared or approved
by the state tax commission as a guide in preparing assessments.”

Pursuant thereto, the State Tax Commuission has published the State Assessors
Manual, which is-available to any person at cost, :
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a property tax of $1,198.13 would have resulted. The guestion you have
propounded deals with the 87 cent difference in tax collection generated by
the rounding-up of the state equalized valuation.2 The county, school district
and township are entitled to receive tax proceeds which are the product of
their authorized millage, multiplied by the actual state equalized value shown
in the tax roll and tax statement; i.e., they are entitled to receive the actual
amount billed and paid for county, school and township purposes.

I agree with the proposition that “excess of roll” which results from the
rounding out of a total authorized millage belongs to the contingent fund of
the township. However, the rounding out of state equalized valuations must
be shared by the faxing authorities in proportion to their percentage of the
total tax levy.

FRANK J. KELLEY,

7 QO %/ 20, / Attorney General.

BONDS: Rehabilitation of blighted areas
HOME RULE CITIES: Rehabilitation of blighted areas

A home rule city is authorized to undertake a program to rehabilitate
blighted areas and issue general obligation bonds to pay for the cost thereof
without vote of the electors.

A bome rule city may not spread the cost of repayment of a blighted area
rehabilitation bond issue on a portion of the city leaving other portions of
the city free from the obligation of the bond issue,

Opinion No. 4970 April 20, 1976.

Honorable Gerrit Hasper

State Representative, 96th District
The Capitol

Lansing, Michigan 48901

I am in receipt of your letter wherein you request my opinion on the
following questions:

“(1) Is it legal for the City to spread the costs of a bond issue
on areas of the City which cannot benefit?

“(2) Isit legal to tax homeowners for the direct benefit of private
business enterprises?

“(3) Is it legal to use unvoted City bond funds to purchase
property which the Federal government refuses to purchase under
Federal laws and which tax burden was not included in the Ordinance
which was voted on by all the voters and not restricted to property
owners?

Home rule cities have authority to issue bonds under 1945 PA 344,
MCLA 125.71 et seq; MSA 5.3301 et seq, which is entitled:

21 recognize, of course, that a township may have a state equalized value of
$21,800,000, in which event the total of this difference might amount to $87,000.




