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TOWNSHIP BOARD: Appointment of deputies and clerks

TOWNSHIP OFFICERS AND EMPI.OYEES: Appointment of deputies
and clerks

TOWN MEETINGS: Appointment of deputies and clerks

At its annual meeting, the electors of a township may authorize the ap-
pointment by the supervisor of a clerk to assist him in his duties as assessor,
but the township electorate is mnot jnvolved in making the appointment
of a deputy clerk or a deputy treasurer-.

A township board plays no part in the appointment of a deputy clerk
or a deputy treasurer although the township board determines their com-
pensation,

A township board may, in its discretion, appoint and compensate up to
two subordinate assessors to assist township supervisor in his capacity
as assesor,

Opinion No. 4898-A May 26, 1976.

Honorable Thomas Guastello
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48901 :
You have asked for my opinion on the following questions:

1. What involvement, if any, does the township electorate have in
the appointment of assistants to township officers?

2. What limitations are there on the appointment by the township
board of subordinate assessors to assist the township supervisor in his
duties as assessor?

In OAG, 1975-1976, No 4898, p .... (October 24, 1975), I held that
administrative assistants appointed pursuant to statute by township officers
to assist them in their duties may not be appointed for a. period which would
exceed the term of office of the appointing official. The three offices
discussed -in that opinion were:

1. The township supervisor who, in his capacity as assessor of the
township, is authorized by a vote of the electorate to employ a clerk
to assist him in those duties, MCLA 41.61; MSA 5.52; .

2. The township clerk who is authorized to appoint a deputy,
MCLA 41.69; MSA 5.61: and

3. The township treasurer who is authorized to appoint a deputy,
MCLA 211.111; MSA 7.165.

As noted in OAG, 1975-1976, No 4898, supra, the township board plays
no part in the appointments, although it does set the compensation of the

supervisor's clerk and the deputy treasurer pursuant to the foregoing
statutory provisions authorizing the appointments.
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In response to question 1, there are no provisions for the township
electorate’s involvement in the appointment of either a deputy clerk or a
‘deputy treasurer. However, at the annual meeting, the clectors -of the town-~
ship may provide for the appointment by the supervisor of a clerk to assist
him in his duties as assessor. MCLA 41.61; MSA 5.52. The compensation
of such a clerk is determined by the township board. MCLA 41.61; MSA
5.52.

In response to question 2, the township board may, at its discretion,
appoint and compensate up to two subordinate assessors to assist the town-
ship supervisor in his capacity as assessor. MCLA 41.61; MSA 5.52, supra.
The township board may not, however, appoint subordinate assessors to
terms ‘which would exceed the supervisor’s term. of office. It should be
noted that both the appointment of the supervisor’s clerk, when provided
for by the electorate, and of subordinate assessors, when provided for by
the township board, are covered in the same section. MCLA 41.61; MSA
5.52, supra. This section specifically designates the supervisor as the one
to appoint the clerk, whereas the lack of a similar designation in the case
of subordinate assessors leads to the conclusion that appointments of sub-
ordinate assessors are to be made by the township board. See I OAG,
1957-1958, No 3045, p 344 (July 12, 1957).

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

eorzan

TEACHERS: = Temne
STATE TENURE COMMISSION: Intervention

ADMINISTRATIVE LAW AND PROCEDURE: Disqualification of
presiding officer L

The State Tenure Commission has authority to grant intervention by a
third party in a case before the Commission. o

Presiding officers in contested cases, upon filing in good faith by a party
of an affidavit of personal bias or disqualification, must determine the
question of disqualification of a presiding officer as part of the record in
the case.

Opinion No. 4978 S ._ May 28, 1976.

Dr. John W. Porter

Superintendent of Public Instruction
Michigan Department of Education
Box 420

Lansing, Michigan 48902

You have reciuested my opinion on the following questions:
“]. Does the State Tenure Commission have the legal authority




