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unless it is shown that substantial prejudice to the party will result
therefrom.” (emphasis added) ;

A plain reading of the above quoted statute reveals that any party may
file in good faith an affidavit of personal bias or disqualification of any
member of thé State Tenure Commission. Upon the filing of such an
affidavit, it then becomes a matter for determination by the Commission,
as part of the record of the case, unless the Commission member in ques-
tion voluntarily disqualifies himself.

' FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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' BLUE'[SHIEI;.D ACT: Payment of non-participating physicians.

Blue Shield of Michigan may not honor assignments of benefits for
subscribers to non-participating physicians.

Opinion No. 4859 June 2, 1976.

Hon. James E. O’Neill, Jr.
State Representative

85th District

Associate Speaker

State Capitol Building

P. O. Box 119

Lansing, Michigan 48301

You have requested my opinion as to whether Blue Shield of Michigan
is required to accept and honor assignment of benefits by its subscribers to
fon-participating physicians.

Blue Shield of Michigan provides medical services to its subscribers
through either a participating or a non-participating physician. I am
advised by the Insurance Bureau that approximately 64% of the physicians
through whom Blue Shield provides services are participating physicians.
Participating physicians contract with Blue Shield to provide medical service
to the subscriber at a rate dependent upon the medical procedure involved,
prescribed by Blue Shield and such physicians are paid directly by Blue
Shield. Non-participating physicians are-not required to accept as full
payment for their services the rate fixed by Blue Shield and may bill the
patient a greater amount; in such cases the patient is reimbursed by Blue
Shield for the amount fixed by its rate schedule. The question, therefore,
is whether a non-participating physician may, upon assignments from the
subscriber, bill Biue Shield directly rather than have Blue Shield pay its
portion of the medical fee to the subscriber, leaving the subscriber with
the obligation to pay the entire fee to the physician.

. Blue Shield is a health service provider rather than an insurer and is
exempt from payment of taxes. The statute specifically provides, 1939
PA 108, § 2; MCLA 550.302; MSA 24.592, that the corporation is not an
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insurance corporation and is not subject to the laws of this state with
respect to insurance corporations. Furthermore, Section 2 states:

“. .. A contract by or on behalf of a nou-profit medical care
corporation shall not provide for the payment of cash or other material
" benefit by that corporation to the subscriber or his estate on account
of death, illness, or injury, nor be in any way related to the payment
of a benefit by any other agency. . . .”

Thus, unlike an insurance company which makes payments to its insureds
or their assignees to cover the insureds’ liability incurred for medical services,
Blue Shield of Michigan provides prepaid services.

In 1963, Insurance Commissioner Sherwood Colburn instituted an
action in the Wayne County Circuit Court, Civil Action No. 5945, against
Michigan Medical Service (Blue Shield) seeking to prohibit payments to
non-participating physicians. As a result of that litigation, a Consent Judg-
ment was enfered into on May 15, 1963, which provides in pertinent part
as follows:

“G. In lieu of the present M-75 contract, there shall be submitted
to the Department of Insurance for approval a mew contract to be
known as ‘Revised M-75° or by other appropriate designation. The
present M-75 contract shall not continue in effect for more than 60
days after the new contract is introduced. In no event shall the present
M-75 contract be continued more than 90 days after the date of this
order. The new contract shall contain appropriate provisions for the
accomplishment of the following purposes:

“1) The term ‘participating physician’ shall be defined to mean
one legally qualified and licensed to practice medicine and perform
surgery in the State of Michigan and who has entered into an agree-
ment to provide services to Michigan Blue Shield subscribers under the
Blue Shield plan of operation; the term ‘non-participating physician’ to
mean one legally qualified and licensed to practice medicine and
perform surgery at the time and place services are rendered who has
not entered into such an agreement; provided, however, that a
physician who shall file a Doctor’s Service Report with Michigan
Medical Service shall certify thereon that he accepts the scheduled fee
as full service benefits to the patient except where the patient is not
entitled to such benefits under his certificate; otherwise the scheduled
fee will not be paid to the physician by Michigan Medical Service but
will be paid to the subscriber.

“2) Assignments from patient to physician will be expressly pro-
hibited and will not be honored.” (emphasis added)

The Consent Judgment thus prohibits an assignment of benefits to a non-
participating physician. To do otherwise would convert Blue Shield into
an insurance company.
Blue Shield enjoys a tax cxemption pursuant to 1939 PA 108, § 15;
MCLA 550.315; MSA 24,605, which states:
“Each corporation subject to the provisions of this act is hereby
declared to be a charitable and benevolent institution, and its funds
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and property shall be exempt from taxation by the state, or any political
subdivision thereof.”

This tax exemption would be jeopardized if Blue Shield were an insurance
company Tather than a provider of prepaid benefits. See Associated Hospital
Service of Maine v George F. Mahoney, The Health Insurance Associa-
tion of America, et al, Intervenors, 1965, 213 A2d 712; 161 Me. 391,

It is therefore my opinion that Blue Shield may not honor an assignment
from a patient to a non-participating physician.

2ot |

Attorney General.
COUNTIES: Duty to carry out legislative mandate

Where the legislature impeses a duty upon a county requiring the ex-
penditure of funds, county officials are obligated to carry out the legislative
mandate despite the fact that the legislature has failed to appropriate
state funds to perform the duties imposed upon the county.

Opinion Ne. 5023 ' Tune 4, 1976.

Hon. Thomas G. Sharpe
State Representative
Capitol Building
Lansing, Michigan

You have asked for my opinion on the following questions:

1. When a county clerk is mandated to perform specific‘ duties as
cited in the above-captioned act,® is the board of commissioners like-
wise mandated to provide necessary staff and/or systems and supplies?

2. Does the county clerk make the determination as to the number

of persons and training required of staff and also the type and amount
of systems and supplies required?

In 20 CJS, Counties, § 62, pp 806, 807, it is stated:
' «Ag counties are but subdivisions of the state created by the legis-
lature for political and civil purposes as agencies of state government
. . they are entirely subject to legislative control except so far as
restricted by the Constitution of the State.”

This principle governs the consideration of the financial burden a county
must bear in fulfilling the responsibility imposed on it by the legislature.
A county may not fail to discharge obligations imposed upon it by the

1 You refer to the Political Reform Act, 1975 PA 227, § 43; MCLA 169.43;
MSA 4.1701(43). However, in light of the Supreme Court decision of March
29, 1976 declaring 1975 PA 797 unconstitutional, I am addressing your ques-
tions with the 'broader context of the relationship between the state and the
counties. ‘




