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ELECTIONS: Rescission of bond issue previously approved by electors

SCHOOL BONDS: Rescission of school bonds previously approved by
electors - o '

In the absence of statutory authority, the question of whether to rescind a
previously approved bond issue may not be submitted to the voters at a
special election.

Opinion No. 5057 Tune 22, 1976.

Honorable J. Michael Busch
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on a question which may be stated as
follows:

May electors rescind a previously approved bond issue?

You have provided me with additional information indicating that the
Board of Education of New Lothrop School District, a fourth class district,
received a petition bearing the names of 870 electors requesting that a special
election be called on the rescission of a bond issue approved October 14,
1975, for the construction of a new high school.

The School Code of 1955, § 73; MCLA 340.73; MSA. 15,3073, provides
in pertinent part:

“§pecial elections may be called by the board, and the board shall
call special elections on the written request of 5% of the school electors
of the district, but not less than 25 electors. . . . but no special election
shall be called unless the questions to be voted upon are within the
lawful authority of the electors. . . . (emphasis added)

The School Code of 1955, § 77a; MCLA 340.77a; MSA 15.3077(1), and
§ 681; MCLA. 340.681, MSA 15.3681, authorizes a fourth class district to
issue bonds for the purpose of school construction, with the approval of a
majority of the electors. However, there is no statutory authority for the
rescission of a bond issue by the electors once it has been approved.

While there is no Michigan reported decision directly on all fours, a
related question was addressed in OAG, 1963-1964, No 4123, p 55 (March
22, 1963). This opimion concerned the submission to the electors of the
question of transfer of proceeds from a bond issue to the district’s general
fund, and it was concluded that, absent statutory authority authorizing such
a transfer, the use of proceeds of the bond issue was limited to the specific
purpose for which the bonds were issued. Thus, the transfer was held not
to be a proper subject for submission to the electors.

In a letter opinion to Representative Ostling, dated August 22, 1974,
the question was raised as to the proper wording of a referendum
to rescind the approval of a consolidation by school electors. That
opinion held that although voters could petition to place the questions

on the ballot, those questions must be within the lawful authority of the
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electors to decide, and there was no authority to rescind approval of a
consolidation.

Courts in other jurisdictions have reached the same result concerning
the rescission of approval of bond issues. In Orr v Marks, 47 SW2d 440,
442, 443 (1932), the Texas Court stated:

“. . . The statute had expressly provided that a bond issue shall be
authorized by expression of the popular will of the taxpaying voters
given only by an election, as prescribed by law, and duly called for the
purpose. By its terms this method of proceeding to obtain a bord issue
is exclusive. And having once expressed their will as provided by law
in assent of a bond issue, the taxpaying voters are not clothed with
authority of any statutory provision to rescind that vote and annul the
bond issue, although the bonds be not certified por contracted to be
sold. Neither is there any provision of law for taking such action by
Detition signed by the taxpaying voters. After the will of the voters shall
have been expressed and ascertained as provided by the law by an elec-
tion, nothing remains, under the terms of the statute, but to carry it into
effect. It is fundamental that voters of a district can only exercise such
powers as are conferred by statute, either expressly or by implication.
All powers not expressly or by implication conferred are excluded. The
power to rescind the former vote for the bond issue not being expressly
given by the statute, it may not be, it is believed, reasonabiy implied.
The power to vote on a bond issue mmplies the power to vote against i,
but not to vote to rescind it after it has been regularly authorized. . . .

* * #*

“. .. The Legislature alone can confer authority to the people of the
district to revoke the bond issue. The bonds cannot be revoked or
canceled by any agency unless the power to do so is conferred by legis-
lative authority, and any doubt as to the existence of such power is,
under well-established principles, resolved against its existence. . . .”

The Texas decision was followed in Schmiedeskamp v Board of Trustees of
School District No. 24, 128 Mont 493; 278 P2d 584 (1955).

It may be noted that the fact that a bond issue has been approved does not
require a board of education to issue the bonds. OAG, 1912, p 380 held that
the power to make such a decision resides in the board. In Schumacher v
City of Flint, 252 Mich 1, 3; 232 NW 406 (1930), the Court stated:

“The function of the electors in the issuance of municipal bonds is
not to do, direct, or superintend the administrative acts by putting them
into circulation, but it is to authorize them, to grant the power under
which the administrative officers may execute and deliver them.”
(emphasis added)

In summary, in the absence of statutory authority allowing the rescission
of a prior approval of a bond issue, the question of rescission of the
previously approved bond issue may not be submitted to the voters in a
special election.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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TOWNSHIPS: - Millage elections to finance public transportation systems
CONSTITUTION OF MICHIGAN: Art9,§6

Chartered or unchartered townships may establish public transportation
systems either independently or through a joint entity created pursuant to
the Urban Cooperation Act of 1967, and may finance such systems by
revenue bonds, special assessments, ad valorem taxation, or a combination
thereof.

An unchartered township may expend the sum allocated to it by the
county tax allocation board and, in addition, may vote for an increase.
Chartered townships are not subject to the 15-mill constitutional limitation,
but are subject to a statutory limitation which provides that a levy shall not
exceed one-hall !of one percent of the assessed valuation, except. where
the electors vote| to increase that limitation, not to exceed a total of one
percent.

Opinion No. 5043 Tune 24, 1976.

Mr. John P. Woodford, Director
Michigan Department .of State
Highways and.Transportation
State Highway Building
Lansing, Michigan 48933

Vou advise that the Cities of Port Huron and Marysville, and the
Townships of Port Huron and Fort Gratiot, are in the process of complet-
ing -an inter-local agreement pursuant to the provisions of the Urban
Cooperation Act of 1967, 1967 PA 7, Bx Sess, MCLA 124.501, et seq;
MSA 5.4088 (1) et seqg, for the purpose of forming a comimission to operate
a public transportation system to be funded for the first year solely by the
State. . You further advise that the four participating governmental units
intend to.finance the operation of the system beyond the one-year demon-
stration period ‘either by levying ad valorem taxes oOr issuing revenue bonds
pursuant to the Revenue Bond Act of 1933, 1933 PA 94, MCLA 141.101,
et seq; MSA 5.2731, et seq, or a combination of both. In this connection
you request my |opinion on the following questions:

] . Can|townships use a millage election for the purpose of support-
ing a transportation system?

“3  Can! townships have an election to approve millage over and
above the basic millage level?”

The Urban Cooperation Act of 1967, supra, authorizes public agencies,
including townships, to jointly exercise their powers through the creation
of a separate public entity or body corporate. Section 4 of the Act provides
in pertinent part that such an entity shall have:

. ... any power, privilege or authority which such agencies share
“ in common and which each might exercise separately.”

Since it appears clear that the powers of the public body thus created
are limited to the powers possessed by the individual participating govern-




