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It is therefore my opinion that, in the absence of any specific prohibition,
a sheriff has the authority to allow volunteer inmates to work on public
projects.

I regard to your question dealing with liability under the Worker’s
Disability Compensation Act of 1969, it is clear that a prisoner working on
a public project for the benefit of the county is not entitled to recover under
the said compensation act. 1969 PA 317 et seq; MCLA 418.101 er seq;
MSA 17.237(101) et seq. In OAG, 1958, Vol 2, No 3160, p 1 (January
6, 1958), this office declared:

“A county is not exposed to liability under the provisions of the
Michigan workmen’s compensation law for injuries or illness incurred
by county prisoners performing lawful labor for the benefit of the
county. Section 7 of that act contemplates that a contractual employer-
employee relationship must exist if compensation is to be recovered
under the statute. No such contractual relationship exists between a
prisoner and a county. The servitude of a prisoner is compulsory,
not voluntary, and the prisoner cannot be held to be an employee of
the county.”-

The same conclusion was also reached in OAG, 1928-1930, p 135
(October 30, 1928).

Further, in Prisoners’ Labor Union at Marguette v Department of Correc-
tions, 61 Mich App 328, 336; 232 NW2d 699 (1975), the Court stated that
the relationship between inmates and the Department of Corrections is not
an employment relationship, but rather a. custodial, rehabilitative relation-
ship with employment utilized as a means to reach those ends.

It is therefore my opinion that a county is not exposed to liability under
the Worker’s Disability Compensation Act of 1969 for inmate work-related

injury. - FRANK. I. KELLEY,

7@ O (a—g 0 ' } ) | _ | Attorney Geeeial.

PRIVACY: School records

PARENT- AND CHILD: Rights of divorced parent without custody to
school records of child

A hoard of education may not refuse to disclose the school records of a
child to the child’s divorced parent on the ground that the divorced parent
does not have custody of the child. __

Opinion No. 5027 . | | - Yune 30, 1976.

Honorable Earl E. Nelson

State Senator, P O
The State Capitol . ‘. e f 3
Lansing, Michigan 48901 . Ll

You have requested my opinion on a questlon whmh may be stated" as
follows: . . :
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May a board of education refuse to disclose school records of a
child to that child’s divorced parent on the grounds that such divorced
parent does not have custody of the child?

You have informed me that the school district in question is relying on two
statutes for such refusal.

The first is 1961 PA 236, § 2165; MCLA 600.2165: MSA 27A.2163,
which states:

“No teacher, guidance officer, school executive or other professional
person engaged in character building in the public schools or in any
other educational institution, including any clerical worker of such schools
and. institutions, who ‘maintains récords of students’ behavior or who
has records in his custody, or who receives in confidence communica-
tions’ from students or other juveniles, shall be allowed in any proceed-
ings, civil or criminal, in any court of this state, to disclose any infor-
mation obtained by him from the records or such communications; nor
to produce records or transcript thereof, except that testimony may be
given, with the consent of the person s0 confiding or to whom the
Tecords relate, if the persom is 18 years of age or over, or, if the person
is a minor, with the consent of his or her parent or legal guardian,”

The second is the Family Educational Rights and Privacy Act of 1974,
88 Stat 571 (1974); 20 USCA 1232¢.

On the basis of these two statutory provisions the ‘school district has
adopted the following policy which it enunciated in a letter to you dated
April 5, 1976: .

“At issue would seem to be our interpretation of ‘parent’. We define
‘parent’ or guardian as the person(s) with actual custody of a child.
When parents are separated it is our assumption that the parent with
whor a child resides has custody of the child. We will not, therefore,
release information concerning the child to the other parent without
the written consent of the parent assumed to have custody. In the event
that the second parent, with whom the child is not living, presents us
with a court statement which shows that he has equal custody over the
child, we will, of course, release to him any information concerning
the child.”

As demonstréted below, by any applicable definition of the.-word, a di-
vorced person continues to be a “parent” of the children of his or her prior
marriage.

(1) Dictionary:

“parent ... 1. A father or mother.”
The American Heritage Dictionary of the English Language (1975
ed.) p 952.
(2) Legal Dictionary:

“The lawful father or mother of a person . . . . One who procreates,
begets, or brings forth offspring. . . .”

Black’s Law Dictionary 4th ed, p 1269,

[
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(3) ~ Michigan statutory law:

« parents’ means natural parents, if married prior or subsequent to
the minor’s birth; adopting parents, if the minor has been legally
adopted; or the mother, if the minor is illegitimate.” .

1968 PA 293, § 1 (b); MCLA 722.1(b); MSA 25.244(1) (b).

The United States Supreme Court has determined that a putative father
of an illegitimate child is not cut off from his parental rights. Stanley v
Tilinois, 405 US 645; 92§ Ct 1208; 31 L Ed 2d 551 (1972). It was stated
therein: . '

“The private interest here, that of a2 man in the children he has sired
and raised, undeniably watrants deference and, absent a powerful
countervailing interest, protection. . . .”

405 US 645, 651; 92 S Ct 1208, 1212; 31 L Ed 2d 551, 558.

Although the Court was speaking there of the right of a putative father
to retain custody. of bis children, the concept also applies to a divorced
person’s right to retain certain contacts with his or her children; as here,
the right to follow their educational progress.

Having determined that a divorced person is by definition still a “parent”,
it becomes obvious that the school district’s reliance on 1961 PA 236, § 2165,
supra, is misplaced. It is obvious that the intent of that enactment is to
prevent the disclosure of school information to third parties without parental
permission. There is no intent there to limit such disclosure to the parents
themselves. ‘ .

Furthermore, any such reading would place the Michigan statutory pro-
vision in conflict with the federal statute, the Family Rights and Privacy
Act of 1974, supra, which directs:

“No funds shall be made available under any applicable program to
any educational agency or institution which has a policy of. denying,
or ‘which effectively prevents, the parents of students who are or have
been in attendance at a school of such agency or at such institution, as

- the case may be, the right to inspect and review the education records
of their children.” L
- 88 Stat.571; § 438(a)(1)(A); 20 USCA 1232g(a) (1) (A)

It is therefore my opinion that neither Michigan law nor federal law sup-
plies grounds for a board of education’s refusal to disclose the school records
of a child to that child’s divorced parent merely because such parent does
not have custody of the child. :
FRANK J. KELLEY,

Attorney General.




