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times, does the inclusion of pension benefits (based on the last three
years method) into a newly negotiated agreement with one department,
whose contract is up, require the benefits to be given automatically to
the department who is under an existing contract, or can you wait until
that collective bargaining agreement expires?”

Just as in OAG 4811, supra, the answer to your question rests on the
wording of the statute. MCLA 38.556(1)(e); MSA 5.3375(6) (1) (e)
provides:

- - “‘Average final: compensation’ shall mean the average of the highest
annual comfipensation received by a member during a period of 5 con-
secutive years of service contained within his 10 years of service im-
‘mediately preceding his retirement, or leaving service, or, if so provided
. in a collective bargaining agreement entered into between a municipality
under this act and the appropriate recognized bargaining agent, may
mean the average of the 3 years of highest annual compensation
received by a member during his 10 years of service immediately pre-

. ceding his retirement or leaving service. . . .” .

The three year averaging provision may be applied to individual police
officers or firemen only when “so provided in a collective bargaining agree-
ment éntered into between a municipality under this act and . . . [their]
appropriate recognized bargaining agent”. No statutory requirement is im-
posed that three year averaging be included in any agreement. Three year
averaging, thus, is merely a subject for collective bargaining. The municipal-
ity and its employees may, of course, reach a final collective - bargaining
agreement without any reference in the agreement to three year averaging.

It is, therefore, my opinion that the inclusion of three year averaging in
a collective bargaining agreement with either the fire or police departments
does not require the inclusion of the same provision in the collective bargain-
ing agreement with the other department. e -
. FRANK J. KELLEY,
- . Attorney General.
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SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Authority to direct establishment
+ - of school for juvenile court wards. ‘

COUNTIES: Authority to direct establishment of school for juvenile court
wards.

The decision to establish a school for juvenile court wards rests with the
intermediate school district board rather than the county board of commis-
sioners. . o . . S

If thé intermediate district board deems a school for juvenile court wards
unnecessary such children attend the local schools of the district where the

. a

juvenile home is located. : :
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Opmlon No 5036 S : C . Tuly 7, 1976.

Honorable G1Ibert E. Bursley
State Senator

The Capitot

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

“1. Under Section 340.298k of the School Code of 1955, can the
County Board of Commissioners mandate the operation of the Juvenile
Detention School program: to the Intermediate School District? If such
a program can be mandated, does the County Board of Commissioners
have any financial responsibility in helping to provide such a program?

“2, If this program cannot be mandated to the Intermediate School
District, then, who has the responsibility for providing an educational
program for J uvemle Court Wards?”

The statutory sectlon to which you refer in your question is in The School
Code of 1955, 1955 PA 269, § 298a (1) (k); MCLA 340.298a(1) (k); MSA
15.3298(1) (1) (k), which provides:

“The [intermediate district] board shall:
£ * ®

“(k) When directed by the county board of commissioners, estab-
lish, if the [intermediate district] board deems necessary, a school for
those persons of school age who are housed in children’s homes operated
by the juvenile court or who are living at home but assigned to the
school by a juvenile court. The board of education may lease or
purchase sites for the schools, build, lease, or rent housing facilities for
the schools, may employ teaching and supervisory staffs as necessary
to operate the schools, is authorized to make rules covering the opera-
tion of the schools, may exclude students for reason of persistent mis-
behavior, or bodily conditions and habits disturbing to the orderly
conduct of the school, is authorized to classify and promote students for
instructional purposes, and otherwise do all those things necessary to the
proper conduct of the school.” (emphasis added)

As seen from the above quoted statutory provision, the intermediate
school district board of education has diseretionary dutherity concerning the
establishment of a juvenile school in response to a direction by the county
board of commissioners to establish such a school. Therefore, the answer
to the first part of question number 1 is that the county board of commis-
sioners cannot mandate the operation of a ]uvenlle school by the mtermedmte
school district.

- This response obviates an_answer to the second part of questi0n number 1.

If the intermediate school district board of education has deemed a school
for juvenile court wards unnecessary, then the amswer to your second
question may be found by a reading of another section of The School Code
of 1955, 1955 PA 269, § 358; MCLA 340.358; MSA 15 3358 whlch
provides; :

“Children placed under the order or dzrectzon of courts or child-
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placing agencies in licensed homes, and children whose parents or legal
guardians are unable to provide a home for them and who are placed
in licensed homes or in homes of relatives in the school district for the
purpose of securing a suitable home for said children and not for an
educational purpose, shall be considered residents for educational
purposes of the school district where the homes in which they are
living are located, and as such shall be admitted to the school in such
district, except as provided in section 9435 of this act.” (emphasis added)

Thus, if the intermediate school district declines to establish a special school
for children in children’s homes operated by the juvenile court, then such
children are to be considered educational residents of the local school
district where the -home in which they are living is located, and they are to
attend that local school district’s schools.

It is therefore my opinion that, based upon the provisions of The School
Code of 1955, supra, the decision as to whether to establish a school for
wards of the juvenile court ultimately rests with the intermediate school
district board of education, not the county board of commissioners. In the
event that the intermediate district board deems such a school unnecessary,
then those children should be provided an education by the local school
district in which the juvenile home where they are living is located.

FRANK J. KELLEY,
76,0 70% - (

Artorney General,
OSTEOPATHS: Privilege of treating patients in a county hospital.

BOSPITALS: FExclusion of osteopaths from practice in county hospitals.

The board of hospital trustees of a county hospital may not deny to osteopaths
the privilege of treating patients in a county hospital,

Opinion No. 5049’ Tuly 8, 1976.

Honorable F. Robert Edwards
State Representative, 79th District
P. O. Box 119

Lansing, Michigan

You have asked for my opinion as to whether Hurley Hospital in Flint,
Michigan, may exclude doctors of osteopathy from treating patients in that
hospital. You state in your letter that this hospital is a county hospital and
is, therefore, governed by the provisions of 1913 PA 350 ‘MCLA 331. 15 1
et seq; MSA 14.1131 et seq.

Under 1913 PA 350, supra, § 4, the legislature vested in the board of
trustees of Hurley Hospital the control, management of the hospital and
the power to grant hospital privileges to doctors to practice medicine in that
institution. This board is a body corporate. Its rule-making powers are set
forth in 1913 PA 350, § 4, supra, which reads in pertinent part:




