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FOURTH CLASS CITIES: Utdlity service.

REVENUE BOND ACT: Authority to acquire and operate an electrical
utility.

PUBLIC UTILITIES: Cities of fourth class.

A municipally owned utility operated by a fourth class city or a home rule
city with a charter adopting the fourth class city act is not prohibited from
earning a profit from the delivery of the utility services, but the swrplus
revenues are to be applied by the municipality to the cost of services and
planz.

Opinion No. 5045 July 16, 1976.

Mr. Robert W. Davis
State Senator
Capitol Building
Lansing, Michigan

Referring to utility rates charged by Charlevoix’s municipally-owned
electric utility, you have asked: Is it constltutlonally permissible for a fourth
class c1ty to run its own utility service with the rate structure generatmg
profits in excess of that necessary to provide service?

As expressed by-the Constitution® and implemented by statute,2 authorlty
is given to municipalities of the fourth class to purchase or construct,
operate and maintain public service facilities for supplying water, light,
heat, power, sewage disposal and transportation to municipalities and their
inhabitants.?

The Revenue Bond Act* authorizes a municipality to purchase, acquire,
construct, improve, enlarge, extend and repair public improvements® (e.g.
electric utility systems presently existing in public corporations having less
than 160,000 population)$ and own, operate and maintain the same? and
pay for the same: with proceeds from bonds to be liquidated by the net
revenues derived from the operation of such public improvement.?

This legislation clearly envisioned a municipal utility as generating revenues
above the cost of supplying the utility service.

Other earlier legislation dealing with money received by fourth class cities
provides:

1 Const 1963, art 7, § 24.
21895 PA 215, Ch XXVII, § 1;: MCLA 107.1; MSA 5.1895.

31939 PA 3, § 6; MCLA 460.6; MSA 22.13(6) municipally owned wutilities are
exempt from regulation by the Public Service Commission.

41933 PA 94; MCLA 141.101 et seq; MSA 5.2731 et seq.

51933 PA 94, § 4; MCLA 141,104; MSA 5.2734.

61933 PA 94, § .3; MCLA 141.103; MSA 5.2733.

71933 PA 94, § 4; MCLA 141.104; MSA 5.2734.

81933 PA 94, § 7(2); MCLA 141.107(2); MSA 5.2737(2) See: Young v
City of Ann Arbor, 267 Mich 241; 255 NW 579 (1934); Block v City of
Charlevoix, 267 Mich 255; 255 NW 579 (1934).
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“All moneys and taxes raised, loaned or appropriated for the purposes
of any particular fund, shall be paid in and credited to such fund and
shall be applied to the purposes for which such moneys were raised and
received and to none other; . ..

“Provided that moneys raised or collected in any fund for operating
expense, extension or conmstruction of any municipally owned public
utility, in excess of the expenditure requirements of that utility in any
year, shall not be transferred to any other fund at the close of the fiscal
year, except for the payment of bonds or obligations incurred on ac-
count of that utility or to provide for replacement or extensions of that
utility.” MCLA 110.22; MSA 5.1951. (emphasis added)

In Freeland v City of Sturgis, 248 Mich 190; 226 NW 897 (1929), the *
court considered the above statute, MCLA 110.22; MSA 5.1951, supra,
which was applicable to the city because its charter adopted by reference
the fourth class city act and held that the city had violated the law by
appropriating the net surplus fund derived from the operation of the
municipally-owned electric plant for general city expenses.

Parenthetically, I note that the special charter for the city of Charlevoix®
contains a similar reference to the laws relating to fourth class cities that was
discussed in Freeland, supra.

In Preston v Board of Commissioners of Detroit, 117 Mich 589; 76 NW
92 (1898), the Court maintained that a city is not obligated by reason of
its ownership of a water plant to make the cost of its construction and
extension a general city expense, but may properly derive a profit from con-
sumers, and apply the same in payment of the cost of the plant—as long as
the rates charged are reasonable and equitable. See 90 ALR 701.

In Wolgamood v Constantine, 302 Mich 384; 4 NW2d 697 (1942), the
Court made an interesting distinction between the revenue requirements of
privately-owned and municipally-owned utilities. Yet, in that case, the
Court affirmed the rates charged by a municipally-owned utility as being
‘... reasonably calculated to produce revenue sufficient to ¢cover the opera-
tion and maintenance of the plant and system, interest payment and bond
retirement and an annual reserve for depreciation, though not a sufficient
reserve to cover the replacement cost of the plant and system at the end
of its life. . ..”

My predecessor, in QAG 1935-1936, No 113, pp 295, 297 (October 10,
1935), upheld the right of the state to tax the sales of electricity and gas
by a municipally-owned utility. The following proposition stated in that
opinion has relevance and my concurrence as an answer to the question raised
here:

“It is . . . true that municipally owned utilities are not subject to
regulation as to rates and otherwise by the Michigan Public Utilities
Commission. Were there some statute requiring that municipally owned
plants furnish electricity to their inhabitants ar cost, there might be
some force to the argument that the sales tax would not apply to their

9 Charlevoix City Charter, 1905 Michigan Local Act 586, § 12.
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operations.1® That, however, is not true and the municipally owned
utilities are ipermitted to charge whatever rates they deem best. . . .
(emphasis added)

In view of the foregoing, it is my opinion that municipally-owned utilities
operated by a fourth class city or 2 home rule city with a charter adopting
the fourth class city act are not prohibited from earning a profit as long as
such surplus revenues are applied by the municipality to the cost of services
and plant.

160 127.3

COLLECTION AGENCIES: Méintenance of an office in the state,
LICENSES AND PERMITS: Licensing of out-of-state collection agencies.

The Collection Practices Division of the Department of Licensing and
Regulation must license qualified out-of-state collection agencies whose
contact with residents in Michigan are solely through the use of the
United States mail and/or interstate telephone lines and may not require
the out-of-state collection agency to have an office in Michigan,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

Opinion No. 5038 July 27, 1976.

Ms. Donna Duckworth

Deputy Administrator
Collection Practices Division
1116 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have asked a question regarding the constitutionality of the collec-
tion practices act, 1974 PA 361, as amended; MCLA 445. 211 et seg;
MSA 19.655(21) et seq, that requires out-of-state collection agencies to be
licensed and to have an office within the state of Michigan. 1974 PA 361,
supra, § 7(4), states as follows:

“(4) An agency licensee shall maintain an office in the state which,
except as otherwise provided by section 20(c), may be shared with
another business. . . .”

1974 PA 361, supra, § 15(1), also mentions the necessity of a collection
agency .office to be under the control of a Michigan resident with the exception
of one situation which is not pertinent to this opinion.

It is my understanding that these out-of-state collection agencies use only
the United States mail and interstate telephone lines to communicate with the
debtor and have no employees in Michigan. e

10¢f: Bay City v Board of Tax Administration, 292 Mich 241; 290 NW 395
(1940) holding that municipal utilities as “business activities” (i.e. proprietary,
not governmental functions) are taxable for their sales, whether generating a
profit or not. :




