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It is apparent that MCLA 28.103(3); MSA 3.333(3) is the only pro-
vision which allows a reemployed member to receive credit for prior service,
consistent with the restrictions contained therein. Only if the employee had
ten years of service, had not withdrawn accumulated contributions and had
elected the deferred pension plan, would he receive credit for the total years
of service.

Since the employee in question does not meet the qualifications outlined
above, he may not receive credit for the six years of prior service at retire-
ment. However, in light of the fact that the dismissal in this case was
invalid, the trooper, at his option, may repay the contributions which were
withdrawn, and receive credit for those years. If he does not choose to do
50, he will accumulate only years of service from the time of reinstatement.

Your final question concerns the authority of the Director to charge
interest which would have accrued to the fund if the withdrawal of contri-
butions had not been made. An examination of 1935 PA 251, supra, indi-
cates that there has been no authority delegated to the Director, as adminis-
trator of the fund, to charge interest when a former member wishes to repay
contributions previously withdrawn. In the absence of a statutory provision
allowing interest to be charged, the Director has no power to do so.

FRANK 1J. KELLEY,

7 G O XOS_ ! Attorney General.

CONSTITUTION OF MICHIGAN: Art 3, § 2,

PROBATE JUDGES: Authority to operate and staff a juvenile detention
home.

Legislative authority granting a probate judge the power to operate and
staff a juvenile détention home does not violate the doctrine of separation
of powers embodied in Mich Const 1963, art 3, § 2.

Opinion No. 5084 Augnst 5, 1976.

Honorable Mark Clodfelter

State Representative—81st District
The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

“Does a statute which authorizes a county to establish a juvenile
detention home as an agency of the probate court and which empowers
the probate judge to appoint employees for such a detention home
violate the separation of powers doctrine prescribed by section 2 of
article 3 of the state constitution?”

The statute under consideration, 1939 PA 288, chap 124, § 16; MCLA
712A.16; MSA 27.3178(598.16), provides in pertinent part:

“(2) Provision may be made by the board of supervisors in each
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county or of counties contracting together for the diagnosis, treatrnent,
care, training, and detention of children in a -child care home to be
conducted as an agency of the court or county, provided the home or
facility meets licensing standards established by the state department
of social services. The court or a court approved agency may arrange
for the boarding of such children in private homes, subject to the
supervision of the court, or may arrange with an incorporated institu-
tion or agency approved by the state department of social services to
receive for care children within the jurisdiction of the court; or may
use a room or ward, separate and apart from adult criminals, in the
county jail in cases of children over 17 years of age within the juris-
diction of the court.

*(3) 1If a detention home is established as an agency of the court,
the judge may appoint a superintendent or matron and other necessary
employees for such home who shall receive such compensation as shall
be provided by the board of supervisors of such county. . . ."”

The consntutlonal provision referred to in your questlon, Comnst 1963, art
3, § 2, states:

“The powers of government are divided into three branches: legis-
lative, executive and judicial. No person exercising powers of one
branch shall exercise powers propetly belonging to. another branch
except as expressly provided in this copstitution.”

In pertinent part, Const 1963, art 6, § 15, provides:

. . . The jurisdiction, powers and duties of the probate court and of
the judges thereof shall be provided by law. They shall have original
jurisdiction in all cases of juvenile delinquents and dependents, except as
otherwise provided by law.”

The subject of the authority of a probate judge to operate and staff a
juvenile detention home was considered in State, ex rel Anderson v St. Louis
County, 421 SW2d 249 (Mo, 1967), and the related case of State, ex rel
Weinstein v St. Louis County, 451 SW2d 99 (Mo, 1970). In the latter
case, the Court held that a provision of the Constitution of Missouri practi-
cally identical to Mich Const 1963, art 3, § 2, did not prevent the probate
court from selecting and appointing employees to assist the Court in meeting
its responsibility to care for children who came within the Court’s jurisdic-
tion.

Therefore, it may be concluded that the establishment and supervision of
a juvenile detention home pursuant to legislation is an appropriate power of
a probate court.

Tn Wayne Clrcuzt Judge v Wayne County, 386 Mlch 1; 190 NW2d 228
(1971), the Michigan Supreme Court adopted as the ma]orlty opinion of the
Court the opinion originally endorsed as the minority opinion of Justices
Dethmers and Black in Wayne Circuit Judge v Wayne County, 383 Mich 10;
172 NW2d 436 (1969). The Court cited State ex rel Weinstein v St. Louis
County, supra, as.-well as Noble County Council v State ex rel Fifer, 234
Ind:172; 125 NE2d 709 (1955), and Commonwealth ex rel Carroll v Tate,
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442 Pa 45; 274 A2d 193 (1971), and concluded that a court may employ
administrative assistants, including specifically probation officers.

In summary, the statute authorizing the establishment of a juvenile de-
tention home and empowering the probate judge to appoint employees of the
home, 1939 PA 288, § 16, supra, does not violate Const 1963, art 3, § 2.
The legislature may, if it wishes, however, divest the probate court of its
administration over juvenile detention homes.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
ZEO%06, |

COUNTIES: Contract to perform activities that are the proper concern of
the county.

COUNTIES: Delegation of authority.

A county board of commissioners may contract with a private, nonprofit
corporation to provide health or welfare services to persons who are the
proper concern of the county pursuant to guidelines and where final
authority to take discretionary action remains with the public body.

Opinion No. 5083 - August 6, 1976.

Mr. Allison Green

State Treasurer

The Treasury Building
Lansing, Michigan 48913

The expenditure of public funds by a county is the subject of two ques-
tions you have brought to my attention. Your first question notes that
Ingham County has entered into contracts with five private organizations
to provide various services to the people of the County. You then ask:

“May the County Board of Commissioners legally contract with a
private non-profit corporation to provide health or welfare services at
public expense where such contract permits the private corporation to
determine eligibility for such services?”

The statute which forms the basis of your inquiry, MCLA. 327.205 3 MSA
14.163, establishes the jurisdiction of a county health department:

“The county health department shall have jurisdiction throughout
the county in both indigent and non-indigent cases; except that it shall
not have jurisdiction in non-indigent cases in cities having an organized
health department with full time health officer, except that such cities
may elect to join with the county in the organization. Subject to the
approval of the board of supervisors, the county health department
shall bave the power to employ such physicians and nurses and other

qualified personnel full or part time as shall be necessary to carry on
its work.” : ‘

The language of this statute requires that the County Department of




