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tures for such necessary repairs may only come out of the fund specified in
1956 PA 40, § 196.
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RESIDENTIAL BUILDERS AND MAINTENANCE AND ALTERATION
CONTRACTORS: Applicant’s experience as alternative to written
examination,
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Artorney General.

Public officers may only exercise powers conferred upon them by law and
persons dealing with them are charged with knowledge of the extent of
their authority.

Where a statute permitted an applicant for licensure as a residential main-
tenance and alteration contractor to submit proof of having been engaged
in the business of contracting for building and alteration work for 5 years
as an alternative to a written examination, experience acquired in the
state in violation of the act may not be considered.

Opinion No. 5069 o August 11, 1976.

Beverly J. Clark, Director

Department of Licensing and Regulation
1033 S. Washington Avenue

Lansing, Michigan 48926

You have requested my opinion as to whether the doctrine of equitable
estoppel would prevent action by the Department of Licensing and Regulation
to revoke Residential Builders and Maintenance and Alteration Contractors’
licenses improperly issued under 1965 PA 383; MCLA 338.1501 ef seq;
MSA. 18.86(101) et seq. You are specifically concerned with instances in
which persons were issued a license without examination and without filing
proof of five years experience gained prior to the effective date of the act.l

The general rule is that estoppel does not lie against the state. As stated
at 1 ALR 2d 340:
“The docirine of equitable estoppel, or, as it is otherwise called,
estoppel in pais, has no application to the government of the United
States, a state, 2 municipal corporation or other governmental agencies,”

And at 1 ALR 2d 360 it is stated:

“The doctrine of estoppel will not be applied against any governmental
agency such as a commission or a board acting in its public capacity.”

11965 PA 383, § 4(4). The-provision exempting persons with five years ex-
perience from taking a written examination was deleted from the act by 1975
PA 250.
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This rule, however, is not absolute and, in Michigan, the general rule has
not been adopted literally. In certain sets of facts, estoppel has been granted
against the state and its component agencies,

In Sittler v Board of Conirol of the Michigan College of Mining & Tech-
nology, 333 Mich 681, 687; 53 NW2d 681 (1952), the Couit cited with
approval the following language: ‘ C

“ “The extent of the authority of the people’s public agents is measured
by the statute from which they derive their authority, not by their own
acts and assumption of authority.’ Township of Lake v. Millar, 257
Mich 135, 142.

“See, also, Vincent v. Mecosta County Supervisors, 52 Mich 340;
Schneider v. City of Ann Arbor, 195 Mich 599.

“In Roxborough v. Unemployment Compensation Commission, 309
Mich 505, we quoted with approval the following from 59 CIJ, pp 172,
173:

“¢«Pyblic officers have and can exercise only such powers as are
conferred on them by law, and a State is not bound by contracts made in
its behalf by its officers or agents without previous authority conferred
by statute or the Constitution. * * * Nor is a State bound by an implied
contract made by a State officer where such officer had no authority to
make an express one. * * *

“<“The powers of State officers being fixed by law, all persons dealing
with such officers are charged with knowledge of the extent of their
authority or power to bind the State, and are bound, at their peril, to
ascertain whether the contemplated contract is within the power con-
ferred.”

“ ‘Persons dealing with a municipal corporation through its officers
must at their peril take notice of the authority of the particular officer
to bind the corporation, and, if his act is beyond the limits of his
authority, the municipality is not bound.” Rens v. City of Grand Rapids
(syllabus), 73 Mich 237.

“ ‘But the law holds those dealing-with a municipal corporation to a
knowledge of the extent of the authority conferred, and of the mode
of its exercise, and of all illegalities committed by its agents in not
pursuing the authority in the manner pointed out, and visits upon them
the consequences of violating the law by refusing to enforce such
contract at their instance.” McBrian v. City of Grand Rapids, 56 Mich
95, 108.”

In Oliphant v Frazho, 381 Mich 630, 635; 167 NW2d 280 (1969), the
Court allowed an ¢stoppel to run against the state, stating:

“There can be no doubt that a controlling question as to the claimed
estoppel is whether the State acts, by its officers and agents, were of
a kind so authorized as to be binding on the State . . .”

In Oliphant, the Court went on to find that the acts of the state olfficials
were within the authorized scope of authority.

It may be concluded, therefore, that when a Court finds that a state
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official is specifically authorized and has a duty to act and by the official’s
act does something that results in an unconscionable result, the state will
be estopped. As I observed in my investigation report of March 4, 1975,
your department did not have the authority under 1965 PA 383, § 4(4)
of the builders’ act, supra, to issue a license without examination when
the applicant failed to present proof of five years experience before the
effective date of the act. One must examine the statute to determine
whether the conduct of state officers and agents is of such a nature as to
be binding on the state. ‘

The “grandfather clause” provision contained in 1965 PA 383, § 4(4)
of the builders’ act, supra, read;

“. . . Satisfactory proof of having been engaged in the business of
contracting for the erection, construction, alteration, repair, addition to,
subtraction from, improvement, movement of, wrecking of or demoli-
tion of residential or combination of residential and commercial strue-
tures for a period of 5 years shall be prima facie proof of the appli-
cant’s fitness to carry on the business, and shall not be Tequired to
take the examination, and upon compliance with all the provisions of
this act, a license shall be granted forthwith .. ,”

In addition, the Residentizl Builders’ Board in the exercise of its rule-
making authority promulgated rule 23, which provides in pertinent part:

“(1). An applicant for a license shall take a written examination
except as follows:

“(a) An applicant furnishing satisfactory proof of having been
engaged in the business of building or contracting for a period of 3

years or more.”
LEE I I

Both the statutory language and the rule are silent as to when the five-year
period of experience shall run. Therefore, it is necessary to determine
whether the five years of experience should be construed to mean experience
prior to the effective date of the statute, September 1, 1966, or whether
the five-year period should include experience after the effective date of
the act, but without licensure.2 While our courts have not heen called upon
to construe this issue, it has been litigated in several other jurisdictions.

An early Ohio case, Wert v Clutter, 37 Ohio St 347 (1881), interpreting
the ten-year period specified in that state's medical practice statute held

2For the purpose of responding to your request, this opinion considers only
those applicants who claim experience based on services performed in this state,
There appears to be no prohibition in the statute which would preclude an ap-
plicant from gaining the requisite five years of experience in another jurisdiction
providing the experience was accrued while “. . . engaged in the business of
contracting for the erection, construction, alteration, repair, addition to, sub-
traction from, improvement, movement of, wrecking of or demolition of resi-
dential or combination of residential and commercial structures.” In the case of
an applicant claiming licensure based on experience gained in a foreign jurisdiction,
the experience could be gained after the effective date of the statute but the
application would have to be filed before the effective date of 1975 PA 250 which
eliminated Section 4(4).
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the period of time to qualify to mean before or after the passage of the
statute. However, in State ex rel Eberts v Ohio State Medical Board,
60 Ohio St 21; 53 NE 298 (1899), the Wert decision was disapproved.

Kentucky resolved the issue in two early decisions. Driscoll v Common-
wealth, 93 Ky 393; 20 SW 431 (1892), and Hargan v Purdy, 93 Ky 424;
20 SW 432 (1892), wherein the Court held that “arandfather ‘clause”
language in the medical practice statute related to the time prior to the
effective date of the act. The Court advanced the state’s police power
argument in that the statute was enacted to protect the public health and
welfare. Therefore, the Driscoll Court stated:

“It is an unreasonable construction to hold that onme can become
qualified to. practice by the mere lapse of time after the law has been
enacted, when he is violating its letter and spirit every day that bhe
fails to comply with its provisions.” (p. 400)

In State v Wilson, 61 Kap 791, 60 P 1054 (1900), again dealing with
a medical practice statute, the Court held that the ten-year certificate of
qualification applies only to those individuals who had been in practice
prior to the passage of the act. Colorado followed suit in Higgins v State
Medical Examiners, 46 Colo 476, 104 P 953 (1909). The clear weight of
authority, therefore, holds that the experience period to qualify under a
«grandfather clause” applies only to experience obtained prior to passage
of a licensing statute and not to esperience obtained after the effective
date of the act in violation of the law.

It is clear that the Michigan Residential Builders’ Act, supra, was en-
acted to * . . safeguard and protect homecowners and persons under-
taking to become homeowners,” as noted in Tracer v Bushre, 381 Mich
282; 160 NW2d 898 (1968). Further, the legislature declared in Section 1
of the act, supra, that it is unlawful conduct for any person to “. . . engage
in the:business of or to act in the capacity of a residential builder or a
residential maintenance and alteration contractor and/or salesman in this
state without having a license. . . .” .

Thus, since the department, its officers and agents did not have the
authority to issue licenses in derogation of the statute, the department will
not be estopped from revoking the licenses. As a matter of equity, the
department has, by providing an opportunity to the affected licensees to
take an examination before instituting revocation proceedings, allowed the
licensee to avoid the potential harm of revocation.

FRANK J. KELLY,
Attorney General.




