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" REPORT OF. THE ATTORNEY GENERAL.

STATE POLIC'E% . Enforcement of state laws in cenjunchion with local
" peace officers.

PEACE OFFICERS: Enforcement of state laws outside jurisdiéfional
boundaries in conjunction with state police.

ATTORNEY GENERAL: Legal services for local peace officers,
WORDS AND PHRASES: “in conjunction with.”

A local peace officer may exercise peace officer powers outside his own
jurisdiection when:enforcing state laws in conjunction with the state police.
The phrase “in conjunction with” in this context means that the responsibility
for performing police functions is shared and neither the state police officer
nor the local peace officer is in charge of the other.

Where, pursuant to the statute, the director of the Michigan State police
puts irito effect a cooperative plan for the purpose of the prevention and
discovery of crime and the apprehension of criminals, it is not necessary
for a state police officer to be present in order for a local peace officer to
exercise peace power outside the jurisdiction of the local peace officer.

The state assumes no financial responsibility in connection with a civil suit
arising from the actions of a local peace officer. The Attorney General is
not obligated to provide any defense to a local peace officer for actions
arising out of his conduct in the performance of his duties.

Opinion No. 5031 September 17, 1976.

Col. George L. Halverson
Department of State Police
714 S. Harrison Road

East Lansing, Michigan

I am in receipt of your inquiry which poses the following questions
regarding the authority of local officers when working outside their juris-
dictions and any liability that may result therefrom. I will address the
questions listed below seriatim.

1. Relating to 1927 PA 175, § 2a; MCLA 764.2a; MSA. 28.861(1)
“does ‘in conjunction with the Michigan state police’ mean actual
physical presence of a Michigan state police officer?”

2. “Could a municipal police officer exercise his authority and
power outside his normal jurisdiction where he is supervised by a
Michigan state police officer who may not be physically present?”

3. “Could a municipal police officer exercise his authority and
powers outside his normal jurisdiction when engaged in a joint opera-
tion with the Michigan State Police, but where Michigan State Police
officers are not present and do not supervise the operation?”

4. “Does the Director of the Michigan State Police have legal
authority to grant such power and authority to a local police officer
where Michigan state police officers are neither present or supervising
the activity?”
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3. “In the event of a civil suit arising from actions taken by the
task force, would the Attorney General's office provide counsel to the
local officers?”.

6. “In the above instance, would the state assume any financial
liability which may result in such actions?”

The statute to which you refer states as follows:

“A peace officer of a county, city, village or township of this state
may exercise authority and powers outside his own county, city, village,
or township, when he is enforcing the laws of this state in conjunction
with the Michigan state police, or in conjunction with a peace officer
of the county, city, village, or township in which he may be, the same
as If he were in his own county, city, village or township.” MCLA
764.2a; MSA 28.861(1).

The provision has been previously addressed by this office in OAG,
1947-1948, No 712, p 608 (April 27, 1948). The opinion concerns the
authority of a city police officer to make an arrest for a misdemeanor out-
side city limits, and in another county, at the request of the Michigan State
Police. There the statutory provision was interpreted to give the city police
authority to cross the county line to make the arrest and the actual presence
of a state police officer was not required for city police to exercise peace
powers outside their jurisdiction. It was considered legally sufficient that
state police had requested the aid of the city police. Yet a caveat was
given: :
“. . . In this connection, however, it might be well to add that the
rule covering the arrest for a misdemeanor applies and the officer
would not be warranted in making an arrest without a warrant unless
the offense was committed in his presence.” QAG, 1947-1948, No 712,
p 608 (April 27, 1948),

The result reached in OAG, 1947-1948, No 712, p 608 (April 27, 1948)
is consistent with judicial definitions made of “in conjunction with” by
courts of other jurisdictions. In re Clark’s Estaies stated:

“ ‘The primary definition of the word “conjunction” is a joining or
meeting of individuals or of distinct things; union; connection; combi-
nation; association. . . .)” 74 Abs 460; 141 NE2d 259, 263 (1955):
See also Highland v Empire National Bank of Clarksburgh, 141 W Va
473, 483; 172 SE 544, 549 (1933). , |

This definition does not stipulate that working in conjunction means that
people have to be in the actual presence of one another. It is therefore
my opinion that “in conjunction with the Michigan State policé” does not
demand the actual physical presence of a Michigan state police officer.

- Prior to responding to any further questions, it is essential that the
terminology used in your questions be clarified. Some of the questions
concein what happens in various situations where the, local police are or
are not “supervised” by the state police. Using the word “supervised” is
improper and misleading. There is no authority for the Michigan State
Police to “supervise” the local police officer's actions. “Supervise” is de-
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fined in Coﬂtin&gn'tal Casualty Co v Borthwick, 177 So02d 687, 689 (Fla,
1965): )

““To oversee for direction; to superintend; to inspect with author-
ity.” ™ ‘ '

The’ definition of “supervise” is also set forth in Saxton v St. Louis Stair
Co, 410 SW2d 369, 377 (Mo App, 1966):
a ““To coordinate, direct, and inspect continuously and at first hand
. the accomplishment of another or to oversee with the powers of direc-
_ tion and decision the implementation of one’s own or another’s inten-
tions.”

The statutes that are of present concern give local police officers the
authority to work “in conjunction with” another peace officer, such as the
Michigan State Police. This is quite different from working under the
“supervision” of another peace officer.

When one is working under the “supervision” of another, the person who
is supervising is in control, and is therefore responsible for the actions of
those being supervised. On the other hand, when one is working “in con-
junction with” another, the control and responsibility is shared as there is a
joining or combining or forces. Hence, the parts of the questions that
pertain to “supervision” will not be considered.

Accordingly, questions two and three may be answered by stating that
1927 PA 175, § 2a, supra, allows a local peace officer to exercise peace
officer powers outside his jurisdiction. But these powers relate only to
enforcement of “the laws of this state in conjunction with the Michigan
state police, or in conjunction with a peace officer of the county, city, village
or township in which he may be.”

Regarding question four, 1935 PA 59, § 6; MCLA 28.6; MSA 4.436,
which delineates the powers and duties of the director of the Michigan
State Police, states:

G e % '

“The [director] shall have authority, upon the order of the governor,
to call upon any sheriff or other police officer of any county, city,
township or village, within the limits of their respective jurisdictions,

. for aid and assistance in the performance of any duty imposed by this

7 "act and, upon being notified or called upon for such aid and assistance,
it shall be the duty of the officer concerned to comply with such order
to the extent requested. Refusal or neglect to comply therewith shall
be deemed misfeasance in office and shall subject the officer -so refusing
or neglecting to removal from office.

“The said [director] shall formulate and put info effect plans and
means of cooperating with the local police and peace officers through-

. out the state for the purpose of the prevention and discovery of crimes
and the apprehension of criminals; and it shall be the duty of all such
local police and peace officers to cooperate with such [director] in such
plans and means. . . .” [emphasis added]

This statutory‘ provision, in my opinion, authorizes the director of the
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Michigan State Police to allow a local peace officer to exercise peace officer
powers outside his jurisdiction even when Michigan State police officers
are not present. The provision, however, does not vest state police officers
with supervisory powers over local peace officers.

1964 PA 170, § 8; MCLA 691.1408; MSA 3.996(108), relates to ques-
tions five and six: S

“Whenever any claim is made or any civil action is commenced
against any officer or employee of any governmental agency for injuries
to persons or property caused by negligence of the officer or employee
while in the course of his employment and while acting within the
scope of his authority, the governmental agency is authorized, but not
required, to pay for or emgage or furnish services of an attorney to
advise the officer or employee as to the claim and to appear for and
represent the officer or employee in the action and the governmental
agency may compromise, settle and pay such claim before or after the
commencement of any civil action. Whenever any judgment for dam-
ages is awarded against any officer or employee of any governmental
agency as a result of any civil action for personal injuries or property
damage caused by the officer or employee while in the course of his
employment and while acting within the scope of his authority, the
government agency is authorized, but not required, to indemnify the
officer or employee or pay, settle, or compromise the judgment. . . .*
[emphasis added]

This statute, in my opinion, leaves it to the discretion of the governmental
agency which has employed the officer to decide whether it will defend
such person and whether it will indemnify the officer or employee or pay,
settle or compromise if a judgment for damages is awarded against that
person.

Traditionally, the Attorney General determines on a case by case basis
whether to defend an officer or employee who is being sued. Since the
Michigan State Police are given authority to work “in conjunction with,”
as opposed to exercising any control over or “supervising” the local police,
it is evident that the Attorney General need not defend a civil suit arising
from actions of local police officers. Hence, the Attorney General will not
provide counsel for the local police officers nor does the state assume
financial liability resulting from their action.

In summary, it is my opinion that (1) when local police officers work in
comunction with state police officers, the local police officers maintain
their authority and powers when outside their jurisdiction whether or not
the state police officers are actually present. (2) The director of the Michi-
gan State Police has legal authority to grant such powers and authority to
a local police officer when Michigan state police officers are not present
during the activity, assuming Michigan State Police have exercised a plan
under 1935 PA 59, § 6, supra. (3) It is within the discretion of the govern-
mental agency that has employed the officer or employee as to whether it
will defend and indemnify such person for suits against that person. The
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state assumes no financial responsibility in connection with a civil suit arising
from the actioris of local peace officers. '

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

760Uz

TAX ASSESSMENTS: Levy for purposes of co]lectmg and disposing of
: : garbage.

Tax revenues realized from a levy pursuant to a statute- authorizing a city
or village .o leyy a tax for the purpose of collecting and disposing of
garbage may, not be used for any other purpose.

Opinion No. 5075 September 17, 1976.

Honorable Gilbert J. DiNello
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion upon the following restated question:

“Can the City of East Detroit put the monies collected under Public

Act 298 of 1917, as amended, into the General Budget or must it be

" used to establish and maintain garbage systems or plans for the collec-
" tion and disposal of garbage”” -

1917 BPA 298, as last amended by 1976 PA 127, MCLA 123.261; MSA
5.2681, provides:

“An act to authorize cities and villages to levy a tax for the purpose
of collectmg and disposing of garbage; and providing for the issuance
«of bonds therefor.

“Sec. 1., The city council of a city, whether organized under the
general law or special charter, or the president and board of trustees
of a village may establish and maintain garbage systems or plants for
the collection and disposal of garbage in the city or village, and may
levy a tax not to exceed 3 mills on the dollar on all taxable property
in the city or village according to the valuation of the same, as made
for the purpose of state and county taxation by the last assessment in
the city or village for these purposes. The annual garbage tax shall be
in addition to the amount authorized to be levied for general purposes
by the general law or special charter under which the city or village
is incorporated. All cities or villages may, for the construction of a
garbage disposal plant or system, issue bonds in a sum not to exceed
3 mills on the dollar on all taxable property in the city or village
according to the valuation of the same, as made for the purpose of state
and county taxation by the last assessment in the city or village, and
may make the bonds run for a period of not to exceed 5 years and to
bear interest at a rate not to exceed the maximum rate permitted by



