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removing unauthorized visitors from their premises. The statute, being a
state law, may be enforced by the county peace officers. :

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

DL )
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RETIREMENT AND PENSIONS: Judges Retirement System.

]U'DGES RETIREMENT SYSTEM: Rights of survivors where member
dies after leaving the bench but before retirement.

Under the judges retirement act, subsequent to the effective date of 1974
PA 337, 2 member who has died after leaving the bench prior to receiving
retirement benefits is not within the category of being a member who died
“in office” or “following his retirement”; therefore, the surviving spouse
or children of the member are not entifled to benefits under the judges
retirement act.. Spouses of members of the judges retirement system whose
rights were determined prior to 1974 PA 337 are nevertheless entitled to
retain their right to spousal benefits.

Opinion No. 5008 September 29, 1976.

Mr. Stephen VanNote

Executive Secretary

Judges' Retirement System
Mason Building, 2nd Floor West
Lansing, Michigan 48913 '

You have requested my opinion on several questions regarding the judges’
retirement act, 1951 PA 198, MCLA 38.801 et seq; MSA 27.125(1) et seq.
-+ In particular, your questions concern MCLA 38.819¢; MSA 27.125(19.3),
which, in pertinent part, provides: :

%(1) If a member who has 8 or more years of service credit dies
while in office or if a member dies following his retirement, the
applicable following annuity shall be paid:

“(a) To the spouse. If the deceased member or retired member
leaves a spouse to whom he was married at the time of his death, the
spouse shall be paid an annuity equal to ¥4 the amount of annuity
computed according to section 14 based on. the deceased member’s
final salary and service credit. A spouse’s annuity shall terminate
upon-the death of the spouse.

“(b) TFo-the children. If the deceased member or retired member
does not leave a spouse, or if the spouse dies subsequent 10 the
member’s or retired member’s death, and. if no annuity is payable
or will become payable under section 15, each of the member’s or

" retired member’s unmarried children under the age of 19 years shall

be paid an annuity terminating upon his adoption, marriage, attain-
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~ment of age 19 years, or death, whichever occurs first. The amount
of annuity paid a child shall be an equal share of the amount of
annuity determined according to subdivision (a). -Upon termination
of a child’s annuity, it shall be divided into equal shares and added
to the annuities being paid the remaining eligible children, if any.
If a child is attending school full time, the board may continue the
annuity during the period of his full-time school attendance, but
in no case beyond the child’s attainment of age 22 years.”

" MCLA 38.819; MSA 27.125(19.3) was added to 1951' PA 198, supra,

by 1974 PA 337. At the same time, 1974 PA 337 repealed MCLA 38.819a;
MSA 27.125(19.1), which had provided:

“The spouse of any member who dies or who shall have died in office
or on retirement on or after September 28, 1951, and has had 10 or
more years of service prior to death, and which spouse at the time of
death of the judge had been married to such judge for at least 10 years
of the service, and who has reached the age of 55, shall be entitled to
apply to the retirement board for and to receive for life a retirement
annuity in the amount of % of the retirement annuity provided for
such judge in section 14 of this act, until rémarriage. If the spouse
is not receiving any annuity under section 15, and if there shall be no
refund of accumulated contributions under section 19. . . .*

1974 PA 337 also repealed MCLA 38.819b; MSA 27.125(19.2), which
had provided:

“If the spouse of a member is less than 55 years of age, but is
otherwise entitled to receive a retirement annuity pursvant to section
19a, and having custody of a minor dependent child or children under
19 years of age of the deceased mermber, shall be-entitled, upon appli-
cation to the retirement board, to receive a retitement annuity in the
amount provided above until remarriage or mo longer has custody of
a minor dependent child or children under 19 years of age of the
deceased member, whichever first occurs. The application for and
receipt of a retirement annuity pursuant to this section shall not limit
the right of the spouse to apply for and receive a retirement annuity
bursuant to section 19a upon attaining age 53, and upon so doing the
spouse’s rights under this section shall terminate. . L

MCLA 38.819c; MSA 27.125 (19.3), thus, constitutes a substantial re-
laxation of eligibility standards for spousal benefits under 1951 PA 198,
supra. No longer must the spouse have attained age 55 or have children
under 19 years of age or must the spouse have been married to the deceased
for at least 10 years during the judge’s service. Benefits are not terminated
upon remarriage. The deceased need only have been on the bench for 8,
instead of 10 years.

Additionally, MCLA 38.819¢c; MSA 27.125¢ 19.3) provides, for the first

time, an annuity to the deceased member’s minor children, if there is mo
surviving spouse.

In light of the foregoing statutory background, I will now address your
specific questions.
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“1. A member who had ceased to be judge, had served ten or more
years, did not withdraw his contributions, and was entitled to receive
an annuity on attainment of age 65, died prior to age 65.

“Are the spouse or children eligible for a benefit under Section 19¢
of the Judge's Retirement Act at the time of the judge’s death?
If the answer is negative, are the spouse and children eligible for a
benefit at the time the judge would have reached age 6577

Members of the Judges’ Retirement System are entitled, pursvant to
MCLA 38.813a; MSA 27.125(13.1), to receive a deferred annuity if they
leave the bench for a reason other than retirement or death with more than
10 years of service. These persons remain members of the retirement
system until they actually commence receiving their ammuity. They may
begin to draw the annuity on or after the date they reach age 65.1 -

A. surviving spouse or children of a member may receive a benefit under
MCLA 38.819c; MSA 27.125(19.3) if the “member who has & or more
years of service credit dies while in office or if a member dies following
his retirement.” (Emphasis added) As the Supreme Court stated in Dussia
v Monroe County Employees’ Retirement System,.386 Mich 244, 249; 191
Nw2d 307, 310 (1971):

Tt is a cardinal rule that the legislature must be held-to intend the
meaning which it has plainly expressed and in such cases there is no
room for .construction, or attempted .interpretation to vary such
meaning.’ ” ' . -

A member who has died after leaving the bench prior to receiving re-
tirement benefits is not within the category of a member who died “in office”
or “foilowing his retirement.” In view of the plain language of the statute,
the surviving spouse or children of such a member is not entitled to bene-
fits under MCLA 38.819¢; MSA 27.125(19.3). Once the member begins
to draw his or her annuity, i.e., officially retires, the spouse or children
would then become eligible under MCLA 38.819c; MSA 27.125(19.3).

The Supremé Court held in Campbell v Judges’ Retirement Board, 378
Mich 169; 143 NW2d 755 (1966) that a member’s right to benefits-in the
Judges’ Retirenient System was contractual in nature. Any rights dcquired
under ‘the contract may not be constitutionally impaired by - subsequent
statutory amendment.? As a result of Campbell, supra, ‘ i

.. . a retired circuit judge who was a member of the judges’ retire-
ment systemn during the time that the judges’ retirement act contained
the provision that retired circuit judge members are to receive a

- retirement annuity of one-half the salary currently being paid circuit
judges by the state, is entitled by his contract with the state to receive
a retirement annuity of one-half the salary currently being paid to
“circuit judges by the state even though the statute was amended prior

.1 Effective May 27, 1976, MCLA 38.813a; MSA 27.125(13.1) was amended
by 1976 PA 134 to reduce, inter alia, the minimum age for drawing a deferred
retirement to 60 years.

2 Also see Const 1963, art 9, § 24 and MCLA 38.819c(4); MSA 27.125(19.3)

(4).
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to the time of his retirement to remove the so-called escalator clause
and to provide a retirement annuity of one-half of the salary paid such
member by the state at the time of his retirement.” QAG, 1969-1970,
No 4677, p 81, 84 (September 5, 1969)

As noted earlier, the spouse’s benefits under MCLA 38.81%a; MSA
27.125(19.1) and MCLA 38.819b; MSA 27.125(19.2) were repealed by
1974 PA 337. Spouses of members of the retirement system prior to the
repeal nevertheless retain their right to those spousal benefits. Thus, such
a spouse may, if qualified, receive the benefit provided by MCLA: 38.819a;
MSA 27.125(19.1) or MCLA 38.819b; MSA 27.125(18.2), if his or her
spouse had died prior to actually drawing a deferred anumeity.

“2. A member who retired October 17, 1974, prior to enactment of
Act 337, P.A. 1974, died May 29, 1975, after the enactment of
Act 337, P.A. 1974. His spouse is under age 55 and has a de-
pendent child of the Judge under age 19. She is being paid a
benefit of ¥ the amount the Judge received. -

“Is the spouse eligible for a benefit under the provisions of Section
19¢, the benefit terminating upon her death? If the spouse dies,
is the child eligible for a benefit under Section 19c?

It is a setfled rule of statutory construction that a statute is only pro-
spective in operation unless a .contrary intent that the statute apply retro-
spectively clearly appears from the context of the statute. In re Davis
Estate, 330 Mich 647; 48 NW2d 151 (1951); Olkowski v Aetna Casualty &
Surety Company, 53 Mich App 497, 503; 220 NW2d 97, 100, aff'd 393
Mich 738; 223 NW2d 296 (1974). In the instant situation, the retired
Judge died after the effective date of 1974 PA 337, which added MCLA
38.819¢c; MSA 27.125(19.3) to the judges’ retirement act. Thus, the appli-
cation of this statutory provision to the spouse and child of the deceased
Judge would be prospective. It is, therefore, my opinion that the spouse
and child cited in your second question are eligible for the benefits pro-
vided pursuant to MCLA 38.819¢c; MSA 27.125(19.3). :

“3. Is the spouse of a judge who retired and died prior to the enact-
ment of Act 337, P.A. 1974, and who is presently receiving a
benefit, entitled to receive the benefit after remarriage?”’

Both MCLA 38.819a; MSA 27.125(19.1) and MCLA 38.819b; MSA
27.127(19.2) mandated the termination of spousal benefits upon the re-
cipient’s remarriage. However, 1974 PA 337 repealed both those statutory
provisions and added MCLA 38.819c; MSA 27.125 (19.3), which provides
for spousal benefits without any termination of such benefits upon remar-
riage. The application' of MCLA 38.819c; MSA 27.125(19.3) to. spouses
who remarried after the effective date of 1974 PA 337 would be prospective.
It 1s, therefore, my opinion that the spouse in this instance is entitled to
receive a spousal benefit after Temarriage.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




