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TAXATION: Tax increment financing of Downtown Pevelopment Act.
MUNICIPALITIES: Downtown Development Authority Act.

DOWNTOWN DEVELOPMENT AUTHORITIES: Tax increment fi-
nancing,

INCOMPATIBILITY: Members of Downtown Development Authority
-Board/member of county board of commissioners, member of govern-
ing board of municipality wherein a downtown. development authority
district is located, and member of school board of a district which
extends into the downtown development district.

CONSTITUTION OF MICHIGAN: Art 9, § 3.

The fact that a uniformity clause of the Constitution mandates that city,
county and school taxes must be uniformly imposed, does not mandate
uniform expenditure of moneys raised by taxation.

The tax increment financing provisions of the Downtown Development
Authority Act do not violate the rule of tax uniformity mandated by
Const 1963, art 9, § 3. '

A member of a downtown development authority board may mot simul-
taneously serve as a member of the county board of commissioners of the
county wherein the district is located, a member of the governing body of
the municipality wherein the district is located, or a member of a school
board of a school district which extends into the development area.

Opinion No. 5087 December 6, 1_;976.

Honorable Thomas G. Sharpe D
House of Representatives e

State Capitol ey -

Lansing, Michigan -

You have asked my opinion upon the following:

“1. Do the tax increment financing provisions of the Downtown De-
velopment Act (Act 197, P.A. 1975) violate the provisions of
Article IX, Section 3 of the Michigan Constitution? Specifically;
since the uniform general ad valorem taxes levied on the ‘Captured
assessed value’ are returned to the development district, is the net
effect non-uniform?

“2. May funds of a Downtown Development Authority, whether raised
thru special assessment, taxes on captured valuation or the issuance
of bonds be used for the benefit of private parties rather than the
public?

«3. Can an elected official serve on the board of a Downtown Develop-
ment Authority?”

1975 PA 197! provides that a municipality may establish a public body

1 MCLA 125.1651 et seq; MSA. 5.3010(1) et seq.
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corporate with enumerated powers and duties to promote the economic
growth and development within downtown development districts. Section 12
of the act? authorizes “[aln authority with the approval of the municipal
governing body,” to levy an ad valorem tax not to exceed one mili upon
property in the district if the downtown district is in a municipality having
a population of one million, or more. If the downtown district is in a
municipality having a population of less than one million, the levy may not
exceed two mills. The tax is to be collected by the municipal treasurer and
credited to the general fund of the downtown development authority.

In addition to the proceeds of this uniform tax upon property in the
district, the authority may derive funds under a tax increment financing
plan prepared, submitted and adopted in accordance with §§ 14 through 19
of the act.? Such plan is prepared by the authority, submitted to.the g0v-
erning body of the municipality, subject to discussion prior to public hearing
thereon by the governing body of the municipality, members of the county
board of commissioners and board members of school districts which extend
into the development area. After public hearing on the tax increment financ.-
ing plan, which is governed by § 18,%

“The governing body * * * ghall determine whether the * * * tax
increment financing plan constitutes a public purpose. If it determines
that the * * * tax increment financing plan constitutes a puplic_pur-
pose, it shall then approve or reject the plan, or approve it with modi-
fication, by ordinance * * * 5 o

If the plan is approved, a “tax increment” is transmitted annually to the
downtown development authority, which may expend it “only in accordance
with the tax increment financing plan.”¢

The tax increment consists of a mathematically calculated amount equiva-
lent to the total millages levied by all taxing units upon that valuation of
property in the district which exceeds the valuation of the district’s taxable
property at the time of its establishment. In other words, the tax increment
consists of the total millage levied upon property values in the district added
since its establishment.

The authority, consequently, receives some tax proceeds which would
otherwise have been received and expended by the county, municipality
and schools. Section 14 of the act provides:

“* * ¥ The authority may enter into agreements with the county
board of commissioners, the school boards, and the governing body of
the municipality in which the development area is located to share a
portion of the captured assessed value of the district.”7

You have asked whether the foregoing scheme violates the uniformity

21975 PA 197, § 12; MCLA 125.1662; MSA 5.3010(12).

51975 PA 197, §§ 14-15; MCLA 125.1664-125.1669; MSA 5.3010(14)-
5.3010(19).

41975 PA 197, § 18; MCLA 125.1668; MSA 5.3010(18).

51975 PA 197, § 19; MCLA 125.1669; MSA 5.3010(19).

61975 PA 197, § 15; MCLA 125.1666; MSA 5.3010(15).

71975 PA 197, § 14; MCLA 125.1664; MSA 5.3010(14).
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clause of the Conpstitution. Although the uniformity clause of the Constitu-
tion mandates that city, county and school taxes be uniformly imposed, this
mandate does not apply to expenditures by counties, schools and cities. In
other words, the tax uniformity clause of Const 1963, art 9, § 3, mandates
uniform taxation, and not uniform expenditure of the monies raised by
taxation.

Under the plan described in 1975 PA 197, supra, all of the property in
the district is subject to assessment at a uniform standard and imposition of
a upiform school; city and county tax rate. Duly approved tax increment
tinancing plans merely provide that a portion of the proceeds from a uni-
form levy, namely, the millages levied upon “new” or, in statutory language,
“captured assessed value,” be transmitted to the authority and expended in
accordance with the financing plan. As noted, supra, the downtown de-
velopment authority may share a portion of these tax increments with the
munpicipality, county and schools.

My answer to your first question is that the tax increment financing
provisions of the Downtown Development Act do not violate the rule of
tax uniformity mandated by Const 1963, art 9, § 3.

Before a board of a downtown development authority may finance a
project in the district by the use of revenue bonds, it must prepare a de-
velopmefit plan.® This plan may be adopted by ordinance of the municipal
governing body after a public hearing.? Its adoption is premised, as is the
adoption of a tax increment financing plan, upon a determination by the
municipal governing body, that it “constitutes a public purpose.”1?

Careful analysis of 1975 PA 197 constrains me to conclude that the
Downtown Development Authority Act does not contemplate the expendi-
ture of public funds for private parties.

Your third question addresses the compatibility of simultaneous service
as a member of a development authority board and other elective office.
Section 4 of the actl? provides for the composition of the board. It consists
of a chief executive officer of the municipality in which the district is located
and eight members appointed by that chief executive officer, subject to
approval by the governing body of the municipality. At least five members
must have an interest in property located in the district and at least one of
the members must reside in the district if it contains one hundred or more
residents. o

In the above.discussion of the tax increment financing provisions of the
act supra, it was noted that the development authority may enter into agree-
ments with the county board of commissioners, school boards and the gov-
erning body of the municipality to share the tax increment proceeds. In the
formation of such agreement, the development authority board represents
interests which ~are incompatible with those of the county, school and
municipality. '

81975 PA 197, § 17; MCLA 125.1667; MSA. 5.3010(17).
9 1975 PA 197, § 18; MCLA 125.1668; MSA 5.3010(18).
10 1975 PA 197, § 19; MCLA 125.1669; MSA. 5.3010(19).
11 1975 PA 197, § 4; MCLA 125.1654; MSA 5.3010(4).
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It is my opinion that a member of a downtown development authority
board may not simultaneously serve as a member of the county board of
commissioners of the county wherein the district is located, a member of the
governing body of the municipality wherein the district is located, or a
member of a school board of a school district which extends into the
development area.

FRANK J. KFLLEY,
Attorney General.

612073

RACES AND RACING: Allocation of harness racing dates.
CONSTITUTION OF MICHIGAN: Art 4, § 25.

A provision in an appropriation act describing the method by which the
state racing commissioner is to allocate harness racing dates is in violation
of Const 1963, art 4, § 25, which provides that no law may be revised,
altered or amended unless the section or sections of the act altered or
amended are re-enacted and published at length.

Opinion No. 5146 December 7, 1976.

Honorable George Cushingberry, Jr.
State House of Representatives
Capitol Building

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the validity of section 21 of 1976 PA
243.1 This section provides:

“The state racing commissioner in allocating harness racing dates as
authorized under Act No. 27 of the public acts of 1959 as amended,
being sections 431.31 to 431.56 of the Michigan Compiled Laws, shall
allocate racing dates to licensees whose average daily pari-mutual
handle has exceeded $500,000.00 consecutively within 6 calendar days
preceding or following a race meef which meets these requirements.”

Horse racing in Michigan is controlled by the provisions of the Racing
Law of 1959, 1959 PA 27 (as amended by 1974 PA 136), MCLA 431.31

et seq; MSA 18.966(1) et seq. Section 9 of the Racing Law of 1959, supra,
provides:

*(1) A person desiring to conduct a race meeting shall apply to
the commissioner for a license to do so. The application shall be
filed with the secretary on or before September 1 of the year preceding
the year in which it is proposed to conduct racing. The application
shall specify the location and the days on which racing is desired to be
held. Racing dates shall not be allocated to permit more than 6 days

1 This is an act appropriating money to the Department of Agriculture.




