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director and for fixing bis compensation upon. the welfare board, and
the county supervisors are not empowered to assume, by indirection,
such -authority as will nullify the will of the legislature with respect to
appointment and fixing of compensation.’ ™ :

See also The People ex rel. Bristow v Supervisors of ‘Macomb County,
3 Mich 475 (1855); The Board of Metropolitan Police of the City of Detroit
v The Board of Auditors of Wayne County, 93 Mich 306 (1892); Aitorney
General, ex rel. Greenfield v Board of Supervisors of Alcona County, 167
Mich 666; 133 NW 825 (1911); Wayne County Jail Inmates v Wayne
County Sheriff, 391 Mich 359; 216 NW2d 901 (1974).

This does not, however, prevent a county from refusing to pay unneces-
sary and unreasonable expenditures. See, 1 OAG, 1957-1958, No 2029-A,
p 28 (January 19, 1957).

It is therefore my opinion that, although a county may deny payment
of unnecessary and unreasonable expenditures, it has a duty to reimburse
necessary expenses incurred by probation officers attending the annual
conference. '

FRANK J. KELLEY,
" Attorney General.
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COUNTIES: Transfer of surplus funds.
COUNTY TREASURER: Transfer of surplus funds.

A county treasurer may not transfer surplus money in a statutorily dedicated
fund to a special fund with a deficit in order to relieve the imbalance.
If, however, the board of commissioners has established a special fund by
resolution, it may also, by resolution, authorize transfers from that fund.

Opinion No. 5110 December 22, 1976.

Mr. Edward Duckworth
Prosecuting Attorney
Lake County .

P.O. Box 452 -

Baldwin, Michigan 49304

YYou have written to request an opinion concerning the handling of county
funds. Your question may be stated as follows:
Where a deficiency exists in one county fund and a surplus in
another, may the Treasurer transfer funds from the fund with the
surplus to the fund with the deficiency?

Authority of a county treasurer to transfer funds from one account to
another must be conferred by law. The accounting sysiem of a county is
subject to the provisions of 1919 PA 71; MCLA 21.41 et seq; MSA 3.591
et seq. Section 3 of 1919 PA 71 provides: e
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“A separate account shall be kept of each appropriation, or fund,
made 1o or received . . . by each county office, which shall show the
date and manner of each payment therefrom, the name and address
of the person or association of persons to whom paid, and for what

purpose paid.”

Your letter refers to county funds in vague terms and does not mention
any particular county fund. Nevertheless, as noted in OAG, 1963-1964,
No 4377, p 527, 535-536 (December 17, 1964):

“It is impractical in this opinion to undertake any detailed analysis
of the various funds of the county to which moneys are to be deposited
when received. It is common knowledge that there are earmarked
funds to which specific revenues must be credited by virtue of statutory
provisions and which, consequently, do not find their way to the
general fund. Examples of this type are the drain fund and the county
social welfare fund. Customarily the statute which requires the deposit
of the receipts in a designated fund also Kmits their expenditure to the
purposcs stated in the statute by which the fund is created, Revenues
so required to be deposited in designated funds or credited thereto with
corresponding restrictions on expenditures are revenues which are
pledged or encumbered for other purposes and not available for alloca-
tion to an improvement or building fund by action of the legislative or
governing body of the political subdivision.” [footnote omitted]

While the foregoing opinion dealt with transfers from the general fund
to a special building fund, it illustrates the general rule: county officials
may not transfer monies from one statutorily dedicated county fund to
another without specific statutory authority.

0QAG, 1955-1956, No 2771, p 605 (October 15, 1956), held that a board
of commissioners may not transfer a surplus in a special purpose fund to
another special fund created for a different purpose. Similarly, OAG, 1955-
1956, No 1973, p 190 (April 14, 1955 ), held that a county with an excess
balance in its general fund may not transfer the surplus into a special fund.l
See also I OAG, 1957-1958, No 2931, p 148 (April 5, 1957). However,
should the board of commissioners establish a special fund by its own
resolution, it could, by resolution, authorize transfers from that fund.

It is therefore my opinion, a county treasurer may not transfer surplus
money in the statutorily dedicated general fund to a special fund with a
deficit in order to relieve the imbalance.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,

11t may be noted, however, that s temporary loan from one fund to another
is proper in case of an emergency if the fund from which the money is borrowed
has sufficient income to repay the sum borrowed. OAG, 1951-1952, No 145 i,
D 326, 327 (August 1, 1951); People v Westminister Building Corp, 361 1H
153, 164; 197 NE 573.




